Residue of Imidacloprid in Hulled Rice and Paddy Soil

논 토양 및 현미중 Imidacloprid의 잔류성

  • 문영희 (전북대학교 농과대학 농업과학기술연구소) ;
  • 양희혁 (전북대학교 농과대학 농업과학기술연구소)
  • Published : 1999.12.30

Abstract

The residue of imidacloprid in hulled rice and paddy soil was investigated. In laboratory conditions, the degradation of imidacloprid in the soils followed first-order reaction kinetic. The rate of degradation was influenced by soil temperature and soil type. The half-life of imidacloprid at $18-28^{\circ}C$ was 66.7-96.3 days in the heavy clay soil and 56.8-117.5 days in the clay loam soil. Arrhenius activation energy obtained from the temperature experiment was 25.5 KJ/mol in heavy clay soil and 50.3 KJ/mol in clay loam soil. In paddy field, the degradation of imidacloprid was fast during the initial period but the degradation rate was gradually slow. About 10 % of the initial amount remained in the soil 120 day after the application. The residual amount of imidacloprid in rice was below the detection limit, 0.01 ppm. The residue level in rice was lower than MRL 0.05ppm in Korea.

논 토양과 현미 중 살충제 imidacloprid의 잔류성을 조사한 결과는 다음과 같다. 실내 조건의 토양 중 imidacloprid의 분해속도는 1차 반응식에 따랐으며 토양온도 및 토양 종류에 크게 영향을 받았다. $18-23^{\circ}C$의 토양중 imidacloprid의 반감기는 증식토에서 66.7-96.3일, 식양토에서 56.8-117.5일이었다. Arrhenius activation energy는 증식토에서 25.5KJ/mol, 식양토에서 50.3KJ/mol이었다. 포장조건하의 토양 중 imidacloprid의 분해는 처리 초기에는 매우 빨랐으나 점점 분해속도가 느려 1차반감기는 약 10일 정도이었으나 2차, 3차 반감기는 점점 길어져 처리량의 90%까지 분해되는데는 약 120일이 소요되었다. 현미 중 imidacloprid의 잔류량은 검출한계 0.01ppm이하이었다.

Keywords