Computation of residue limit of organophosphorus pesticides in functional foods from citrus fruit peels

감귤과피를 이용한 기능성 식품 중 유기인계 농약의 잔류기준 산정

  • Lee, Mi-Kyung (Division If Food Processing,College of Natural Science, Andong National University)
  • 이미경 (안동대학교 자연과학대학 식품가공학 전공)
  • Published : 1999.12.30

Abstract

This study was conducted to propose residue limits of organophosphorus pesticides in functional foods produced from peels of citrus fruits. For these, not only reduction factors of pesticides in cooking and processing were estimated, but factors needed in order to produce residue limits were identified and their application method was devised. The results were as follows: (1) reduction factors appeared as 0.09-1.60 by different processings of various foods, (2) residue limits of pesticides on dietary fiber and bioflavonoid products could be computed from maximum residue limit of pesticides on the raw agricultural produce, reduction factors, and the anticipated amount of consumption of the functional foods. (3) residue limits of 18 organophosphorus pesticides were proposed in the range of 0.01-3.0mg/Kg on the dietary fiber product and 0.1-80mg/Kg on the bioflavonoid product from citrus fruit peels.

본 연구에서는 기능성 가공식품에서의 농약 잔류기준 설정방법을 제안하고 그 기준안을 제시하고자 하였다. 이를 위해 농약성분의 감소계수를 추정하는 한편 기준설정을 위해 요구되는 감안인자 및 적용방법을 고안하였고 그에 근거하여 기준안을 제안하였다. 그 결과는 다음과 같다. 유기인계 농약의 조리 가공에 의한 제거율 데이타를 총정리한 결과 감소계수는 식품의수세-0.55, 세제에 의한 세척-0.44, 과일의 껍질 벗기기-0.99, 채소의 데치기 및 삶기-0.49, 곡류의 도정-0.24, 곡류의 조리 가공-0.40, 식품의 통조림-0.21, 김치발효-0.32, 포도주 발효-0.23(유기인계 이외의 농약 포함), 착유-정제-1.60(유기인계 이외의 농약 포함), 감귤류 과피에서 식이섬유 및 bioflavonoid 분리과정-0.03, 0.09로 추정되었다. 감귤과피에서 추출, 정제된 식이섬유 및 bioflavonoid 제품중 농약잔류 기준으로는 과실 자체에서의 잔류기준, 농약성분의 감소계수, 제품의 소비량을 감안하여 18가지 유기인계 농약에 대한 기준 시안을 제시하였다. 식이섬유 제품에서의 농약잔류 농도는 과피에서의 17.6%에 해당하므로 그 제품중 농약 잔류 기준을 과실 기준의 0.65배로 하여 산정한 기준안은 0.01-3.0mg/Kg이었다. Bioflavonoid 제품에서의 농약잔류 농도는 과피에서의 450%에 해당하므로 그 제품중 농약잔류 기준을 과실 기준의 16배로 하여 산정한 기준안은 0.1-80mg/Kg이었다.

Keywords