Ozone-induced Alterations in the Activities of Enzymes in Soybean Leaves

대두에서 오존처리에 의한 몇가지 효소의 활성도 변화

  • Published : 1999.09.30

Abstract

This experiment was carried out to investigate the changes of antioxidant enzymes activities in soybean leaves, exposed to 0.2ppm of ozone. We have investigated whether Eunhakong and Samnamkong may scavenge ozone induced activated oxygen species by invoking antioxidant enzymes such as ascorbate peroxidase(APOX), glutathione reductase(GR), monodehydroascorbate reductase(MDHAR), dehydroascorbate reductase(DHAR). Ozone exposure preferentially increased APOX, GR and MDHAR activities, whereas that of DHAR only decreased slowly. When soybean plans were fumigated with 0.2ppm of ozone, the levels of ascorbate and reduced glutathione decreased within a few hours. In eunhakong, which has, slightly a strong tolerance to ozone, was found to have higher antioxidants levels than samnamkong. However, there was no remarkable difference two cultivars in the activities of enzymes which protect plant against active oxygen species.

오존의 처리에 의한 식물체의 항산화 제거 시스템에 관여하는 항산화효소의 활성도 변화를 조사한 결과는 다음과 같다.저분자(低分子)의 항산화물질(抗酸化物質)인 아스코브산은 은하콩과 삼남콩 공히 오존의 노출시간(露出時間)이 길어질수록 서서히 감소(減少)하는 경향(傾向)을 보였으며 환원형(還元形) 글루타치온의 함량변화(含量變化)는 은하콩에서는 거의 증가가 없었으나 삼남콩의 경우는 오존처리 1시간 이후(以後)부터 상당한 증가(增加)가 있었다. Ascorbate peroxidase의 활성도(活性度)는 은하콩에서는 오존처리 초기(初期)부터 서서히 증가(增加)하는 경향(傾向)을 보였으나 삼남콩의 경우는 처리 4시간 이후에 급격하게 증가하는 경향(傾向)을 보였다. Glutathione reductase활성도(活性度)는 은하콩은 오존처리 3시간까지는 서서히 증가(增加)하다가 그 이후(以後)에 급격(急激)하게 증가(增加)하는 경향(傾向)이었으며, 삼남콩은 활성증가(活性增加)가 뚜렷하지 않았다. Dehydroascorbate reductase의 활성도(活性度)는 두 품종(品種) 공히 오존처리시 대조구(對照區)보다 활성(活性)이 낮게 나타났으며 처리 3시간 이후(以後)부터 활성(活性)이 크게 감소(減少)하였다. Monodehydrosascorbate reductase는 두 품종(品種) 공히 처리초기부터 활성증가(活性增加)가 뚜렷하게 나타났다. 삼남콩의 경우에는 2시간 처리(處理)시 급격(急激)한 증가(增加)를 보이다가 일정(一定)하게 유지(維持)되는 경향(傾向)을 나타내었다. 은하콩의 Ascorbate peroxidase 동위효소(同位酵素)의 패턴변화는 0.2ppm의 오존의 처리(處理)시 5개의 활성 밴드가 확인되었고 Rf 0.18위치의 밴드가 새로 형성되었으며 Rf 0.38의 밴드가 약해지며 0.48위치의 활성 밴드가 강하게 나타났다.

Keywords