Effects of Catalase and Cumulus Cells during In Vitro Maturation in Porcine Oocytes

돼지난자의 체외성숙시 Catalase와 난구세포의 영향

  • Lee, S.Y. (Korea Dairy Committee) ;
  • Sa, S.J. (College of Animal Resources Science, Kangwon National University) ;
  • Kim, K.J. (Kangwon Province Veterinary Service Laboratory) ;
  • Cheong, H.T. (College of Animal Resources Science, Kangwon National University) ;
  • Yang, B.K. (College of Animal Resources Science, Kangwon National University) ;
  • Park, C.K. (College of Animal Resources Science, Kangwon National University) ;
  • Kim, C.I. (College of Animal Resources Science, Kangwon National University)
  • 이상영 (낙농진흥회) ;
  • 사수진 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 김광재 (강원도 가축위생시험소) ;
  • 정희태 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 양부근 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 박춘근 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 김정익 (강원대학교 동물자원과학대학)
  • Published : 1999.09.01

Abstract

The effect of catalase on in-vitro maturation in porcine oocytes with or without cumulus cells were studied. The maturation rates were not significantly different in medium with and without catalase during in vitro maturation of oocytes. However, the maturation rates of oocytes with cumulus cells were significantly higher (P<0.05) than in oocytes without cumulus cells regardless of the presence of catalase. On the other hand, the maturation rate in oocytes cultured with cumulus cells for 48 h (57%) was significantly (P<0.05) higher than in oocytes with cumulus cells for first 24 h period (42%) only. In another experiment, the maturation rate was significantly (P<0.05) higher in medium containing catalase for last 24 h period only than in medium containing catalase for first 24 h period during in vitro maturation of ooytes with or without cumulus cells. But the oocytes matured to M-II stage were observed at 24 h of culture of oocytes without cumulus cells only. When oocytes with cumulus cells were cultured for 72 h, the maturation rates was significantly (P<0.05) higher in medium with (79%) than without (65%) catalase during in vitro maturation. These results indicate that cumulus cells are necessary for in vitro maturation of porcine oocytes, catalase have effect according to the addition periods and can prevent aging of porcine oocytes during maturation in vitro.

본 연구는 돼지난자의 체외성숙시 난구세포와 cat-alase의 영향을 검토하고저 수행되었다. 체외성숙율은 catalase의 첨가유무에 관계없이 유의적인 차이는 인정되지 않았으나, 난구세포가 부착된 난자가 제거된 난자에 비해 유의적으로 높은 성숙율을 나타냈다 (P<0.05). 또한 48시간 (57%) 동안 난구세포가 부착된 경우 단지 처음 24시간 (42%) 동안만 난구세포가 부착된 경우에 비하여 유의적으로 높은 성숙율을 나타냈다 (P<0.05). 한편, 난구세포가 부착 또는 제거된 난자의 성숙시 처음 24시간 동안보다는 후반기 24시간 동안 catalase를 첨가한 경우 유의적으로 높은 성숙율을 나타냈으며 (P<0.05), 난구세포를 제거한 경우 성숙배양 24시간에서 M-II기로 성숙된 난자가 관찰되었다. 그러나 난구세포가 부착된 난자를 72시간 성숙배양 했을 때, catalase 무첨가 (65%)보다는 첨가시(79%) 유의적으로 높은 성숙율을 나타냈다. 본 연구의 결과로부터 난구세포는 돼지난자의 체외성숙시 필수적인 것으로 인정되며, catalase는 첨가시기에 따라 난자의 성숙에 효과적으로 작용하였으며, 체외성숙시 난자의 노화를 방지할 수 가능성이 있는 것으로 추측된다.

Keywords