Journal of the East Asian Society of Dietary Life (동아시아식생활학회지)
- Volume 9 Issue 2
- /
- Pages.200-206
- /
- 1999
- /
- 1225-6781(pISSN)
- /
- 2288-8802(eISSN)
Productivity, Isolation and Purification of Egg Yolk Antibody(IgY) againt Food Poisoning Bacteria (Salmonella typhimurium)
식중독균 항원(Salmonella typhimurium)에 의한 계란항체(IgY) 생산성과 분리 정제
Abstract
This study was carried out to get a industrial information about a possibility of IgY antibody production, antimicrobial activity and Properties of IgY antibody in egg yolk. After the initial immunization the anti-Salmonella typhimurium IgY antibody level gradually were decreased from firth week to tenth week. On the other hand, the antibody level in the serum were increased from the first week, reaching its peak in the sixth week. Molecular weights of IgY were estimated approximately 72-75KD in a heavy chain and 30-40KD in a light chain by electrophoresis.
Salmonella typhimurium 항원에 면역된 산란계의 계란항체(IgY)생산 및 증가를 측정한 결과, 산란계가 이들 항원에 면역반응을 일으켜 2주 후 혈청과 난황에서 정상군에 비하여 뚜렷한 항체가 생성능을 보였으며. 혈청내의 IgG생성에 비하여 계란항체(IgY)의 생성이 다소 낮은 것으로 나타났다. 혈청 및 난황내의 단백질 함량은 정상군에 비하여 약간 높은 경향을 나타내어 산란계의 혈청 및 난황내의 단백질이 이들 항원에 의하여 증가하는 것으로 나타났다. DEAE-Sephacel column을 통과한 분획은 두 개의 peak를 나타내었다. 각 분획의 IgY농도를 ELISA법으로 확인한 결과 시험관 350-635