한국식품저장유통학회지 (Food Science and Preservation)
- 제6권3호
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- Pages.333-338
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- 1999
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- 3022-5477(pISSN)
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- 3022-5485(eISSN)
칼슘락테이트 및 아세테이트가 김치의 숙성에 미치는 영향
Effects of Calcium Lactate and Acetate on the Fermentation of Kimchi
초록
김치의 보존성과 품질향상에 미치는 calcium lactate와 calcium acetate의 영향을 조사하기 위하여 calcium lactate와 calcium acetate를 0.5:0-0:0.5의 비율로 혼합하여 김치에 0.5%로 첨가, 1
This studies were conducted to investigate the effects of calcium lactate and calcium acetate on the duality and shelf-life of kimchi. Kimchi was prepared by adding 0.5% mixtures of calcium lactate and calcium acetate at ratios of 04:0, 0.4:0.1, 0.3:0.2. 0.2:0.3, 0.1:0.4, 0:0.5, and fermented at 10