Yield and Chemical Component of Grain as Affected by Transplanting Dates in the Colored Rice Varieties

이앙시기에 따른 유색미 품종의 수량 및 성분 변화

  • Published : 1999.06.01

Abstract

This study was conducted to know the influence of transplanting dates on yield and chemical component of colored rice varieties at Taejon area in middle part in Korea. The late transplanting led to late heading in which the latest transplanting on June 18 headed on August 9 in Heugiinjubyeo and on August 24 in Heugnambyeo, respectively, which in the safe latest heading date at Taejon area. The highest yield was attained by middle of June transplanting in Heugjinjubyeo, while that for the Heugnambyeo was transplanting from end of May to beginning of June. The relative optical density(ROD) of the pigment measured at 530 nm was higher in Heugjinjubyeo than that of Heugnambyeo. The late transplanting increased the ROD in Heugnambyeo, while later than May 28 decreased the ROD in Heugjinjubyeo. There was a varietal difference in cation contents such as K, Ca, Mg and Fe. The Contents of the former three was not influenced by different transplanting dates, while the Fe content was increased by early transplanting.

이앙시기 이동이 유색미인 흑진주벼와 흑남벼의 수량 및 주요성분 함량에 미치는 영향을 구명코자 중부지역인 대전에서 5월 18일 부터 10일 간격으로 4회에 걸쳐 이앙 재배하여 얻은 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 중부지역에서 출수기는 이앙시기가 늦어짐에 따라 지연되었으나 만식인 6월 18일 이앙에서도 출수기는 흑진주벼에서는 8월 9일, 흑남벼는 8월 24일로 안전출수한계기 이전에 출수되었다. 2, 이앙시기별 m$^2$당 수수는 흑진주벼의 경우는 이앙시기간에 일정한 경향이 없었으나 흑남벼에서는 이앙시기가 늦을수록 증가되는 경향이었다. m$^2$당 영화수는 흑진주벼에서는 이앙시기가 늦을수록 증가되었으나 흑남벼는 6월 8일 이앙에서 제일 많았다. 3 중부지역에서 수량성을 높일수 있는 이앙적기는 흑진주벼의 경우는 만식일수록 수량이 많아 6월 중순이었고, 흑진주벼는 5월 하순에서 6월 상순 사이 이었다. 4. 530nm에 서 측정한 상대흡광도값(흡광도x농도)은 품종별로 보면 흑남벼에 비해 흑진주벼에서 월등히 컸다. 이앙시기별로는 흑남벼에서는 이앙시기가 늦어질수록 증가되었으나 흑진주벼에서는 5월 28일 이앙에서 가장 많았고 그 이후에는 이앙시기가 늦어 질수록 감소되는 경향이었다. 5. 현미 중에 함유된 양이온 즉 K, Ca, Mg 및 Fe 함량은 일반벼인 동진벼에 비해 향미인 흑진주벼와 흑남벼에서 많은 경향이었고, 이앙시기별로는 K, Ca, Mg의 함량은 이앙시기간에 일정한 경향이 없었으나 Fe의 함량은 조식에서 많은 경향이었다.

Keywords

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