Effects of Tempearture and Food Source on Pupal Development, Adult Longevity and Oviposition of the Tobacco Cutworm, Spodoptera litura Fabricius

온도 및 기주조건이 담배거세나방의 용발육, 성충수명 및 산란에 미치는 영향

  • 배순도 (농촌진흥청 영남농업시험장 식물환경과) ;
  • 박경배 (농촌진흥청 영남농업시험장 식물환경과)
  • Published : 1999.04.01

Abstract

This study was conducted to determine the effect of temperatures, 24"C, 28$^{\circ}$C and 32"C,and food sources on pupal development, adult longevity and oviposition of tobacco cutworm, Spodopteralitura Fabricius. Percent pupation of S. litura was became higher at higher temperature from 23% to 88%.And its percent pupation was highest on soybean leaf (SL), followed by perilla leaf (PL), sweet potato leaf(SPL) and artificial diet (AD). Pupal weight ranged from 0.28g on SPL to 0.40 g on PL and was tended toheavier with decreasing temperature. The mean pupal duration was 14, 10 and 7 days at 24"C, 28$^{\circ}$C and32"C, respectively. Percent emergence was in range of 21% to 89% with higher percent emergence as thetemperature increased and both 28$^{\circ}$C and 24$^{\circ}$C was highest on SL, followed by PL, SPL and AD, but at24$^{\circ}$C the order was SPL, PL, SL and then AD. Preoviposition duration was 3.2 days at 24"C, 2.8 days at28$^{\circ}$C and 2.5 days at 32$^{\circ}$C. Adult longevity became shorter as the temperature increased from 6.4 to 3.9days. Male longevity was longer than that of female. Adults lived longest when they were reared on PL,followed by SL, SPL and AD. Total number of eggs laid per female varied from 803 to 1,441 regardlessof the treatments, but those were significantly more on natural foods than on AD. Number of eggs per eggmass was 97.4 at 24$^{\circ}$C 155.8 at 28$^{\circ}$C and 104.7 at 32$^{\circ}$C. Number of egg mass was 12.0, 6.7 and 11.3 at24"C, 28$^{\circ}$C and 32"C, respectively.4"C, 28$^{\circ}$C and 32"C, respectively.

온도(24$^{\circ}C$, 28$^{\circ}C$ 및 32$^{\circ}C$) 및 기주조건이 담배거세나방의 용발육, 성충수명 및 산란에 미치는 영향을 조사하였다. 용화유은 23~88%로 온도가 높을수록 높았으며, 기주별로는 인공사료, 고구마잎, 들깨잎 및 콩잎의 순서로 높았다. 용무게는 0.28~0.40g으로 온도가 낮을수록 약간 무거워지는 경향이었으며, 기주별로는 들깨잎에서 가장 무거웠으나, 그밖의 기주간에는 현저한 차이가 없었다. 용기간은 $24^{\circ}C$, 28$^{\circ}C$$32^{\circ}C$에서 각각 약 14일, 10일 및 7일로 기주에 따른 유의한 차이가 없었다. 우화율은 21~89%로 온도가 높을수록 높았으며, 기주별로는 28$^{\circ}C$$32^{\circ}C$에서 인공사료, 고구마잎, 들깨잎 및 콩잎의 순서로 높았으나, $24^{\circ}C$에서 인공사료, 콩잎, 들깨잎 및 고구마 잎의 순서로 높았다. 성충의 산란전기간은 $24^{\circ}C$, $28^{\circ}C$ 및 32$^{\circ}C$에서 각각 3.2일, 2.8일 및 2.5일로 온도에 따른 차이가 있었으나, 기주에 따른 차이는 없었다. 성충수명은 3.9~6.4일로 온도가 높을수록 짧았으며, 지주별는 인공사료, 고구마잎, 콩잎 및 들깨잎의 순서로 긴 경향이었고, 암컷보다 수컷에서 약간 길었다. 성충의 총 산란수는 803~1,441개로 온도 및 기주간에 변이가 심하였으나, 인공사료보다 천연기주에서 산란수가 현저히 많았다. 난괴당 난수 및 개체당 난괴수도 각각 약74~186개 및 6~14개로 온도 및 기주에 따라 변이가 심하였다.

Keywords