Acknowledgement
Supported by : 부경대학교
Green tea extract has been suggested to possess properties of collagenase inhibition and antimicrobial effect to fish pathogenic bacteria. Most fish pathogenic bacteria showed collagenase activities of 0.08-0.7 unit/ml. Among them, Edwardsiella tarda produced large amount of collagenase in the ST medium at
녹차 추출물을 이용하여 각종 어병세균의 collagenase 활성과 생성 억제 및 생육저해 효과를 조사하였다. 어병세균의 감염시에 필요한 효소인 collagenase활성을 8종의 어병세균에 대하여 측정한 결과 0.08-0.7unit/ml 범위로 나타났다. 그중 collagenase활성이 높은 Edwardsiella tarda의 collagenase 활성은 0.2 mg/ml의 녹차 추출물이 첨가된 반응액에서 거의 100% 저해되었다. E. tarda의 collagenase 생합성은 ST배지에서
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