천연물을 이용한 담자균의 균사체 배양

Liquid Culture of Basidiomycetes on Natural Media

  • 김선희 (대구대학교 농화학과) ;
  • 이종숙 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 박경숙 (대구공업대학 식품영양학과) ;
  • 이재성 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 이항우 (영남대학교 생물학과) ;
  • 박신 (대구대학교 농화학과)
  • Kim, Seon-Hee (Department of Agricultural Chemistry, Taegu University) ;
  • Lee, Jong-Suk (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Park, Kyung-Sook (Department of Food and Nutrition, Taegu Technical College) ;
  • Lee, Jae-Sung (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Lee, Hang-Woo (Department of Biology, Yeungnam University) ;
  • Park, Shin (Department of Agricultural Chemistry, Taegu University)
  • 발행 : 1999.12.30

초록

천연배지를 이용하여 담자균을 배양시킨 후 간단한 가공 공정을 거처 식이 가능한 기능성 음료를 개발하고자 대추추출액을 이용하여 균사체 배양조건을 확립하였다. Ganoderma lucidum의 경우 대추 추출액을 이용한 액체 배지의 최적 배양 당도와 pH는 5 Brix, pH 4이었으며, 균사체가 생장하는 데에 있어서 최적배양기간은 균사체 건물량, 색도의 변화를 조사한 결과 배양 10일째로 나타났다. Coriolus versicolor의 경우 최적 배양 당도와 pH는 5 Brix, pH 5이었으며, 최적배양기간은 10일이었다. Phellinus igniarius의 경우 최적 배양 당도와 pH는 5 Brix, pH 5이었으며, 최적 배양기간은 18일이었다. 항암 실험을 실시한 결과, Phellinus igniarius와 Ganoderma lucidum 배양액이 대추 추출액에 비하여 위암세포(Human stomach adenocarcinoma cell lines) 억제효과가 4배나 되었으며 백혈병 세포(Leukemic cell lines)억제 효과는 2배가 되었다.

This study was designed to develop functional drink from jujube extract through a simple submerged culture of three basidiomycetes species. The optimum Brix and pH of the jujube extract for culturing the Ganoderma lucidum appeared to be 5 Brix and pH 4. Ten days of culture period produced maximum mycelium. The optimum Brix and pH of the jujube extract for culturing the Coriolus versicolor appeared to be 5 Brix and pH 5. Ten days of culture period produced maximum mycelium. The optimum Brix and pH of the jujube extract for culturing the Phellinus igniarius appeared to be 3 Brix and pH 5. For the maximum mycelial production eighteen days of culture period was required for Phellinus igniarius. The antitumor activity of the polysaccharides extracted from the fermented drinks was demonstrated through the tumor cell line experiments. The $IC_{50}$ values of the jujube drinks fermented with Ganoderma lucidum and Phellinus igniarius against stomach cancer cell line appeared to be one fourth that of the jujube drink which was not fermented with basidiomycetes.

키워드

참고문헌

  1. 한국생물공학회지 v.6 Coriolus versicolor와 Lentinus edoes의 영양배지조성 및 배양조건의 최적화 박경숙;이재성
  2. 한국균학회지 v.19 산업폐자원을 이용한 발효에 의한 영지의 항고혈압 성분의 생상 이권행;정훈;김영일;김병각
  3. 한국산업미생물학회지 v.20 운지버섯 균사체 추출물의 항암효과에 관한 연구 이병우;이명섭;박기문;김창한;안평욱;최춘언
  4. 한국미생물학회지 v.21 표고버섯 균사체의 배양특성 및 Pilot Scsle 생산 이병우;임근형;김동욱;박기문;손세형;손태화
  5. 한국균학회지 v.22 맥주효모 추출물을 이용한 표고버섯 균사체의 심부배양에 관한 연구 이재윤;안원근;이재동
  6. 한국균학회지 v.23 배양조건에 따른 상황버섯의 다당류 생산 및 단당류 구성변화 이재훈;조수묵;고경수;유익동
  7. 한국식품과학회지 v.7 진탕배양법에 의한 양송이 균사체의 생산 이정숙;이서래;유태종
  8. 한국균학회지 v.18 한국 기록종 버섯 총목록 이태수
  9. 한국균학회지 v.19 유청을 이용한 영지버섯과 잎새버섯의 균사체 배양 정건섭;구영조;유진영;최신양;신동화
  10. 담자균의 배양 및 이용기술 정인창
  11. 한국균학회지 v.25 화학합성배지 및 곡물을 이용한 Phellinus igniarius의 균사체 배양조건 정인창;김선희;권용일;김소연;이종숙;박신;박경숙;이재성
  12. Science v.107 The prodution of mushroom mycelium(Agaricus campestris)in submerged culture Humfeld, H.
  13. J. Gen. Microbiol. v.60 The ultrastructural architecture of the walls of some hyphal fungi Hunsley, D.;Burnett, J.H.