국내(國內) 시판중(市販中)인 이유식(離乳食)의 실태연구(實態硏究)

A Comparison Study Of Infant Weaning Food Marketing In Korean

  • 한윤정 (동국대학교 한의과대학 소아과) ;
  • 김장현 (동국대학교 한의과대학)
  • Han Yun-Jeong (Dept. of Pediatrics, College of Oriental Medicine, Dongguk University) ;
  • Kim Jang-Hyun (Dept. of Pediatrics, College of Oriental Medicine, Dongguk University)
  • 발행 : 1999.12.15

초록

A infancy is the period in that growth and development of man are the most fast and neutrial requirement is the most big on his life. The insufficient neutrition of this period can have bad effect uppon man's whole life health not only physically but also pscychogenically and emotionally. Therefore a proper feeding at a proper time is very important to form the good food behavior and emotional development. The rate of using the commercial weaning food in Korea has gradually increased since 1970 and expected to be more increasing in future. In this paper, I investigate the general weaning status, stneutrial component and material content of infant weaning foods marketing in Korea at present. The material for this study have been collected in the exposition of products and data from manufacturing companies and etc. The conclusion is following. 1. The proper weaning period is from $4{\sim}6$ momth to 12 momth, but recently it is inclined to prolong. 2. In weaning methods, using a spoon is superior to using a bottle in food behavior and neutrial status. 3. The commercial weaning foods have two type, the powder type and formula type, but except gober's, all products marketing in Korea are the powder type and a sort of product is very simple. Therefore it is necessary to develp the more various kind of weaning foods, especially the formula type. 4. In the neutrial component, Son-Sik (flour of grain) cannot be up to international standards and the greater parts of weaning foods have too much suger over the standards.

키워드

참고문헌

  1. 소아과 v.23 no.3 우리나라 시판 이유식의 실태에 관한 연구 김철규
  2. 소아과학 홍창의
  3. 가정의학 이유기 어린이의 영양섭취에 관한 조사 연구 이혜수
  4. 공중보건 v.5 no.2 한국 영유아의 단백 칼로리 영양실조에 관한 연구 강영호(외)
  5. 소아과 v.14 no.5 이유식품에 관한 임상적 실험적 연구 최순자(외)
  6. 공중보건 v.5 no.2 한국 영유아의 단백칼로리 영양실조에 관한 연구 강영호(외)
  7. 대한의학협회지 v.8 no.8 이유기의 식이요법 이현금
  8. 대구 계명대학교 교육대학원 가정교육전공 석사학위논문 영유아의 수유 및 이유행태에 대한 연구 지경자
  9. 대구 영남대학교 교육대학원 가정 교육전공 석사학위 논문 시판 이유식에 대한 주부들의 인식 및 실태조사 (대구직활시를 중심으로) 김희정
  10. 연세대학교 대학원 석사학위논문 영아의 수유 및 보충식에 대한 조사연구 김희주
  11. 특수영양학 이기열
  12. 東醫小兒科學 정규만
  13. 대한간호 v.13 no.1 영아 육아법 및 이유실시에 대한 연구 김경숙
  14. 경희대학교 행정대학원 학위논문 영유아의 수유양상 및 이유식에 관한 조사연구 이귀순
  15. 한국식문화학회지 v.7 no.4 서울 및 경기지역 유아의 수유 및 이유에 관한 조사 손경희(외 4인)
  16. 한국영양학회지 v.12 no.1 영유아의 이유실태 정영진
  17. 소아과 v.30 no.3 이유에 관한 실태 조사 방홍기(외 3인)
  18. 한양대학교 행정대학원 석사학위논문 영유아의 이유실천에 관한 조사연구 이애경
  19. 소아과 v.37 수유실태, 이유실태조사 이승주(외 5인)
  20. 연세대학교 보건대학원 지역사회간호학과 석사학위 논문 영아기(16-18개월)의 이유식실태 류경화
  21. 보건복지포럼 아동의 건강 수준과 관리 현황 황나미
  22. 미국 FDA CONSUMER
  23. 1999년 국내 이유식 실태 조사 소비자 보호원
  24. 명지대학교 대학원 식품영양학과 석사 학위논문 이유식 먹이는 방법이 유아의 영양상태와 식습관에 미치는 영향 임영숙
  25. 국내 식품을 이용한 이유식 개발에 관한 연구 민성희
  26. 方藥合編 황도연