숙기가 다른 우리나라 쌀의 경도와 입자크기별 호화성질

Hardness and Effect of Particle Sizes on Pasting Properties of Korean Rices differing in Maturity

  • 이수정 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과)
  • Lee, Soo-Jeong (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University)
  • 발행 : 1999.02.28

초록

숙기가 다른 쌀을 분쇄한 다음 메쉬를 이용한 누적입도분포는 숙기별로 유의적인 차이가 없었으나 60메쉬 또는 80메쉬 통과분은 숙기별로 유의성이 있었다. 쌀알의 경도는 조생종이 가장 컸고, 중만생종이 가장 작았으며 20메쉬 미통과분과 정상관을, 60메쉬 또는 80메쉬 이상 통과분과는 부상관을 보였다. 입도크기별 아밀로그래프 최고점도는 입도가 고울수록 증가하였으나 60메쉬 통과분과 80메쉬 통과분은 유의적인 차이를 보이지 않았다.

Rice was ground on a blade-type food mixer and sieved on meshes. The throughs on 60 and 80 mesh sieves were significantly different among maturity groups. The hardness of rice grain was negatively correlated with throughs on 60 and 80 mesh sieves and positively correlated with overs on 20 mesh sieve. The amylograph peak viscosity was increased as the particles became finer, but peak viscosities of the throughs on 60 and 80 mesh sieves were not significantly different.

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