Applied Biological Chemistry
- 제42권1호
- /
- Pages.6-11
- /
- 1999
- /
- 2468-0834(pISSN)
- /
- 2468-0842(eISSN)
된장으로 부터 fibrin 용해 세균의 분리에 관한 연구
The study on isolation of fibrinolytic bacteria from soybean paste
- Heo, Seok (Department of Applied Biology and Chemistry, KonKuk University) ;
- Joo, Hyun-Kyu (Division of Food Resources, Sun Moon University) ;
- Song, Ki-Bang (Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology) ;
- Lee, Si-Kyung (Department of Applied Biology and Chemistry, KonKuk University)
- 발행 : 1999.02.28
초록
fibrin 단백질을 분해할 수 있는 효소를 분비하는 균을 된장으로부터 분리하여 동정하였다. 된장으로부터 protein 분해능이 있는 균주를 분리하고 분리한 균주들 중에서 혈전용해능이 가장 우수한 균주인 KDO-13을 선발하였다. 이 균주는 호기성으로 포자를 형성하는 Gram(+)균 이었으며 gas chromatography에 의한 세포의 지방산 분석은
The bacteria which could hydrolyze the fibrin produced through the blood coagulation mechanism in the human body, were isolated from soybean paste. The KDO-13 strain was selected among the isolated bacteria as the best strain for fibrinolytic activity. It was spore forming and Gram positive.