Applied Biological Chemistry
- Volume 42 Issue 1
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- Pages.6-11
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- 1999
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
The study on isolation of fibrinolytic bacteria from soybean paste
된장으로 부터 fibrin 용해 세균의 분리에 관한 연구
- Heo, Seok (Department of Applied Biology and Chemistry, KonKuk University) ;
- Joo, Hyun-Kyu (Division of Food Resources, Sun Moon University) ;
- Song, Ki-Bang (Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology) ;
- Lee, Si-Kyung (Department of Applied Biology and Chemistry, KonKuk University)
- Published : 1999.02.28
Abstract
The bacteria which could hydrolyze the fibrin produced through the blood coagulation mechanism in the human body, were isolated from soybean paste. The KDO-13 strain was selected among the isolated bacteria as the best strain for fibrinolytic activity. It was spore forming and Gram positive.
fibrin 단백질을 분해할 수 있는 효소를 분비하는 균을 된장으로부터 분리하여 동정하였다. 된장으로부터 protein 분해능이 있는 균주를 분리하고 분리한 균주들 중에서 혈전용해능이 가장 우수한 균주인 KDO-13을 선발하였다. 이 균주는 호기성으로 포자를 형성하는 Gram(+)균 이었으며 gas chromatography에 의한 세포의 지방산 분석은