Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 5
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- Pages.1371-1377
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Comparative Antimutagenic and Antioxidative Activities of Rice with Different Milling Fractions
도정분획별 쌀의 항돌연변이 및 항산화 활성
- Chun, Hyang-Sook (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
- You, Jung-Eun (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
- Kim, In-Ho (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
- Cho, Jung-Soon (Department of Food and Nutrition, Myong-Ji University)
- 전향숙 (한국식품개발연구원 식품생물공학이화학연구본부) ;
- 유정은 (한국식품개발연구원 식품생물공학이화학연구본부) ;
- 김인호 (한국식품개발연구원 식품생물공학이화학연구본부) ;
- 조정순 (명지대학교 식품영양학과)
- Published : 1999.10.31
Abstract
Antimutagenic and antioxidative activities in the different milling fraction of rice(Oryza sativa L., illpumbyeo) were investigated. Twelve milling fractions including embryo, bran(I, II, III, IV and all) and milled rice(I, II, III, IV and V) and were obtained by abrasive milling. Antimutagenic effects of milling fraction against Trp-P-2-induced mutagenicity were shown as
본 연구에서는 백미의 돌연변이 억제 활성 물질의 분포 및 정제를 위한 기초자료를마련하고, 세포외 작용기작의 하나인 항산화활성과의 상관성을 살펴보기 위해 일품벼를 도정분획별로 분획한 다음 돌연변이 억제활성 및 항산화 활성을 조사하였다. Salmonella typhimurium reversion assay를 이용하여 Trp-P-2로 유도된 변이원성에 대해 도정분획별 돌연변이 억제활성을 살펴본 결과, 미강에서는 외층으로 갈수록. 백비에서는 내층으로 갈수록 더 강한 돌연변이 억제 활성을 보였다. 과산화물가(POV) 측정에 의한 항산화 활성은 배아와 미강 부분이 백미보다 더 활성이 강한 것으로, TBA치로 측정한 항산화 활성은 백미의 경우