밤잎차(茶) 물추출물의 항산화 및 항미생물 효과

Antioxidative and Antimicrobial Effects of Water Extracts with Castanea crenata Leaf Tea

  • Choi, Ok-Beom (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Yoo, Gyurng-Soo (College of Pharmacy, Chonnam National University) ;
  • Park, Keun-Hyung (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
  • 발행 : 1999.08.31

초록

밤나무 잎을 이용해 제조한 불발효 처리한 증제차와 반발효차의 항산화 및 항미생물 효과를 탐색하였다. 각각의 밤잎차 물추출물을 동결건조한 시료를 DPPH-radical scavenging activity를 측정하여 항산화 효과를 검토한 결과, 두 종류의 차 모두 대조구로 사용한 BHT보다 동일농도에서 강한 활성이 나타났으며, 이들의 $SC_{50}$은 증제차 53.3 ${\mu}g/mL$, 반발효차 49.9 ${\mu}g/mL$, BHT 101.0 ${\mu}g/mL$으로 나타났다. 또한 paper disc법을 이용하여 각각의 차 0.2 g, 0.5 g에 상당하는 동결건조물의 MeOH추출물 8 mg과 20 mg으로 다양한 미생물에 대해 항미생물 활성을 측정한 결과, gram양성 세균 중에서 S. aureus와 S. epidermidis gram음성 세균인 E. coli, S. typhimurium, P. aeruginosa는 대조구로 사용한 0.65 mg의 benzoic acid보다 강한 활성이 나타났고, M. luteus와 L. mesenteroides, B. subtilis에서도 활성이 인정되어 증제차와 반발효차 모두 비교적 넓은 항균 spectra와 활성을 갖고 있음이 확인되었다.

Antioxidative and antimicrobial effects of the extracts of Castanea crenata leaf tea, steamed tea and semi-fermented tea were investigated. Antioxidative effects were by measuring the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl(DPPH)-radical scavening activity of the extracts. The effects were stronger than that of synthetic antioxidant such as BHT at the same concentration. The $SC_{50}$ value (50% radical scavening effects of $1{\times}10^{-4}$ M DPPH) of steamed tea, semi-fermented tea and BHT were 53.3 ${\mu}g/mL$, 49.9 ${\mu}g/mL$ and 101.0 ${\mu}g/mL$, respectively. The antimicrobial effects of methanol extracts (8 mg, 20 mg) of 0.2 g and 0.5 g. eq. of Castanea crenata leaf tea were stronger than those of 0.65 mg of benzoic acid, against gram(+) bacteria such as S. aureus, S. epidermidis, M. luteus, L. mesenteroides and B. subtilis and gram(-) bacteria such as E. coli, S. typhimurium, and P. aeruginosa.

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