한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권4호
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- Pages.1109-1114
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Saccharomyces cerevisiae에 대한 EDTA의 항진균 활성 및 EDTA와 Polygodial 간의 병용 효과
Antifungal Activity of EDTA and Combinatory Synergism of EDTA with Polygodial against Saccharomyces cerevisiae
- Lee, Sang-Hwa (Korea Research Institute of Bioscience & Biotechnology) ;
- Lee, Jae-Ran (Korea Research Institute of Bioscience & Biotechnology) ;
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Kim, Chang-Jin
(Korea Research Institute of Bioscience & Biotechnology)
- 발행 : 1999.08.31
초록
식품에서 산화 방지제로 사용되고 있는 EDTA를 이용하여 Saccharomyces cerevisiae에 대한 항진균 활성을 조사하였다. 그 결과 일반적인 항진균 측정 조건에서 EDTA의 MIC(정균 농도) 및 MFC(살균 농도)값은 각각 200
The antifungal activity of ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA), an antioxidative food preservative, was investigated against Saccharomyces cerevisiae. At the general condition for antifugal test, EDTA exhibited the minimum inhibitory concentration (MIC) of 200