Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 3
- /
- Pages.838-847
- /
- 1999
- /
- 0367-6293(pISSN)
Fermented Extracts of Korean Mistletoe with Lactobacillus (FKM-110) Stimulate Macrophage and Inhibit Tumor Metastasis
유산균으로 발효된 한국산 겨우살이 추출물의 Macrophage 자극에 의한 면역학적 활성화와 종양전이 억제효과
- Yoon, Taek-Joon (Institute of Biomedical Research center, Han Dong University) ;
- Yoo, Yung-Choon (Department of Microbiology, Konyang University School of Medicine) ;
- Kang, Tae-Bong (Institute of Biomedical Research center, Han Dong University) ;
- Lee, Kwan-Hee (Institute of Biomedical Research center, Han Dong University) ;
- Kwak, Jin-Hwan (Institute of Biomedical Research center, Han Dong University) ;
- Baek, Young-Jin (R & D Center, Korea Yakult Co., Ltd) ;
- Huh, Chul-Sung (R & D Center, Korea Yakult Co., Ltd) ;
- Kim, Jong-Bae (Institute of Biomedical Research center, Han Dong University, Animal Resources Center, College of Animal Husbandry, Kon-Kuk University)
- 윤택준 (한동대학교 생의학 연구소) ;
- 유영춘 (건양 대학교 의과대학 미생물학 교실) ;
- 강태봉 (한동대학교 생의학 연구소) ;
- 이관희 (한동대학교 생의학 연구소) ;
- 곽진환 (한동대학교 생의학 연구소) ;
- 백영진 (한국 야쿠르트 중앙연구소) ;
- 허철성 (한국 야쿠르트 중앙연구소) ;
- 김종배 (한동대학교 생의학 연구소, 건국대학교 동물자원연구센터)
- Published : 1999.06.30
Abstract
Based on the results that the extract of Korean mistletoe (KM-110) has immunological and anti-tumor activities and its main component is lectin called KML-U, this study was carried out to investigate the immunostimulatory and anti-tumor activities of FKM-110, fermented KM-110 with lactobacillus, as a basic study for the development of functional food with anti-tumor activity. The amount of lectin after fermentation determined by ELISA was varied with the fermentation time and kinds of lactobacillus. Cytotoxic effects of FKM-110 on the various tumor cells was significant and dependent on the concentration of KML-U and the kinds of lactobacillus. FKM-110 stimulated macrophage and resulted in the secretion of some cytokines such as IL-1 and
한국산 겨우살이 추출물(KM-110)이 면역학적 활성 및 항암효과를 갖고 있으며 그 주성분은 렉틴이라는 사실은 이미 밝혀져 있다. 이에 기초하여 본 연구는 KM-110을 이용하여 항암효과를 가지는 기능성식품의 개발을 위한 기초연구로서 KM-110을 유산균으로 발효시킨 물질(FKM-110)의 항암 및 면역자극효과를 조사하였다. FKM-110의 렉틴함량은 발효시킨 유산균주 및 발효시간에 따라 다양한 변화를 나타냈고, 종양 세포에 대한 세포독성 효과의 측정 결과, 그 활성은 FKM-110에 존재하는 렉틴 성분인 KML-U의 함량과 비례하였다. FKM-110의 면역 자극 효과를 macrophage로 부터 IL-1 및