Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 2
- /
- Pages.410-415
- /
- 1999
- /
- 0367-6293(pISSN)
Continuously Recycling Sterilization of Yakju(Rice Wine) Using Pulsed Electric Fields
고전장펄스를 이용한 약주의 연속 재순환 살균
- Kim, Su-Yeon (Department of Food and Bioengineering, Kyungwon University) ;
- Mok, Chul-Kyoon (Department of Food and Bioengineering, Kyungwon University) ;
- Pyun, Yu-Ryang (Department of Biotechnology, Yonsei University)
- Published : 1999.04.30
Abstract
Yakju was sterilized with high-voltage pulses of short time of a continuous pulsed electric field (PEF) system. The initial microbial counts of Yakju were
고전장 펄스를 사용하여 전통 약주의 살균에 미치는 영향을 조사하였다. 약주 미생물 살균에 필요한 최소 임계전기장의 세기(Ec)는 총균의 경우 16.0 kV/cm이었다. 임계전기장의 세기이상의 전기장의 세기에서 미생물은 세포막이 붕괴되어 사멸하였으며 전기장의 세기가 증가할수록 약주 미생물의 살균효과는 증가하는 것으로 나타났다. 처리시간이 증가함에 따라 살균효과가 증가하는 것으로 나타났으며 처리시간