Effect of Liposome on the Stabilization of Ascorbic Acid

Ascorbic Acid 의 안정성에 대한 Liposome 의 효과

  • Published : 1999.04.30

Abstract

To overcome unstability of ascorbic acid, liposome was used to encapsulate it. Ascorbic acid was encapsulated with 46.8% efficiency inside soybean phosphatidyl choline liposomes by the dehydration-rehydration method. Stability of encapsulated ascorbic acid in liposome was enhanced compared to that in free aqueous solution. For example, most of ascorbic acid in acetate buffer (pH 5.0) was oxidized after 7 days, however, that in liposome was remained as reduced form with 22.8% after 40 days at same conditions. These results mean that encapsulation of ascorbic acid in liposome could provide protection tool for improvement in shelf life.

Ascorbic acid의 불안정성을 극복하기 위하여, 탈수화/재수화의 방법을 이용하여 soybean phosphatidyl choline으로 제조한 리포솜에 ascorbic acid를 미세캡슐화하였다. Ascorbic acid는 46.8%의 효율로 리포솜내에 포집되었다. 리포솜 내에서의 ascorbic acid는 수용액에서보다 안정성이 매우 증대되었다. 예로 pH 5.0의 acetate buffer에서의 ascorbic acid는 7일 경과 후에 대부분이 산화되지만, 같은 조건에서 리포솜에 미세캡슐화되었을 경우는 40일이 경과하여도 22.8%가 환원된 상태를 유지하였다. 이러한 결과는 리포솜으로 ascorbic acid를 미세캡슐화하면 저장 기간을 향상시키는 보호 수단으로 이용될 수 있음을 의미한다.

Keywords