Preparation of Flavor-enhancing Yeast Extract Using a Saccharomyces cerevisiae Strain with High RNA Content

고핵산 함유 Saccharomyces cerevisiae 균주를 이용한 정미성 효모 추출물의 제조

  • Kim, Jae-Sik (Department of Food Science and Technology, Youngdong University) ;
  • Kim, Jin-Wook (Doosan Training & Technology Center) ;
  • Shim, Won (Doosan Training & Technology Center) ;
  • Kim, Jung-Wan (Department of Biology, Inchon University) ;
  • Park, Kwan-Hwa (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-Materials in Agriculture, Seoul National University) ;
  • Pek, Un-Hua (Doosan Training & Technology Center)
  • 김재식 (영동대학교 식품공학) ;
  • 김진욱 (두산인재기술개발원) ;
  • 심원 (두산인재기술개발원) ;
  • 김정완 (인천대학교 자연과학대학 생물학과) ;
  • 박관화 (서울대학교 식품공학과 및 농업생물신소재연구센터) ;
  • 백운화 (두산인재기술개발원)
  • Published : 1999.04.30

Abstract

Yeast extracts were prepared using either autolysis or enzymatic digestion methods for industrial application of the Saccharomyces cerevisiae B24 strain developed previously to have high RNA content. Extraction ratio of yeast extract from yeast cell reached 65% when autolysis of yeast slurry having 10% solid content was induced at $50^{\circ}C$ and pH 5.0 by agitating with 100 rpm. However, neither 5'-IMP nor 5'-GMP was detected from the autolyzate. In another attempt to prepare a yeast extract S. cerevisiae B24 culture was treated at $90^{\circ}C$ and then treated by various enzymes including ${\beta}-1,3-glucanase$, phosphodiesterase (nuclease P1), adenylic deaminase, and a protease. The yeast extract prepared by the enzymatic digestion method contained 3.2g of 5'-IMP and 5'-GMP/100g dry yeast extract.

핵산 함량이 높은 변이주 Saccharomyces cerevisiae B24를 산업적으로 활용하기 위해 배양 후 자기소화 혹은 효소 분해법으로 효모 추출물을 제조하였다. 배양액의 균체 농도를 10% (w/w)로 하고 pH 5.0, $50^{\circ}C$에서 서서히 교반하면서 48시간 자기소화시켰을 때 세포 내용물이 효모 추출물로 이전되는 수율은 65% 정도였으나 리보핵산은 정미력이 없는 다른 성분으로 분해되어 정미성 핵산성분인 5'-IMP나 5'-GMP가 거의 검출되지 않았다. 반면 $90^{\circ}C$ 이상의 온도로 B24 배양액 1 L를 열처리하여 핵산 분해 효소를 불활성화시키고 세포벽을 변성시킨 다음 ${\beta}-1,3-glucanase$, phosphodiesterase, adenylic deaminase, protease 등을 순차적으로 작용시켜 정미성 5'-IMP와 5'-GMP가 총 3.2% 함유된 효모 추출물(고형분 함량 70%) 84 g을 얻을 수 있었고 이 때 추출물 수득율은 고형분 기준으로 85% 이었다. 반면 모균주인 S. cerevisiae ATCC 7754를 효소적으로 분해할 때 정미성 5'-IMP와 5'-GMP가 총 2.2% 함유된 효모 추출물(고형분 함량 70%)을 77 g밖에 얻지 못하였다.

Keywords