Abstract
Beef, pork and chicken meat that retailed in market were used as experimental samples. Some samples in raw state were packaged with PVDC as aerobic and vacuum condition. The other samples were cooked until internal temperature arrived at $70^{\circ}C$ using electric oven and then packaged immediately in the same way of raw samples. After these samples were irradiated by electron beam (0, 1, 2 kGy), irradiated samples were stored in refrigerator $(2{\sim}4^{\circ}C)$. Identification and quantification of cholesterol oxides were analysed at 0, 7, 14 days. The results were following. The results indicated that raw-vacuum packaged lower detected than that of other treatments. In raw-vacuum packaged, the amounts of $7{\beta}-hydroxycholesterol$ were detected slightly $(below\;0.5\;{\mu}ug/g)$ during storage, and 7-ketocholesterol were detected during every stored time and amounts of this detection were $8.02{\sim}101.30\;{\mu}g/g$. In cooked-aerobic packaged, total amounts of detection were higher than that of other treatments, total amounts of cholesterol oxides were detected about $51.18{\sim}155.90\;{\mu}g/g$ during storage. In all results, pork and chicken samples were similar to the results of beef samples. In all results, total amounts of cholesterol oxides increased significantly as irradiation dose and storage time increased (P<0.05).
실험재료는 시중에서 판매되는 우육, 돈육, 계육을 이용하였다. 생육 시료들은 PVDC 필름을 이용하여 함기포장과 진공포장을 하였으며, 전자선 조사(0, 1, 2, kGy)를 실시한 후 $2{\sim}4^{\circ}C$의 냉장실에서 보관하면서 저장기간 별(0, 7, 14일)실험에 사용하였다. 가열 시료들은 electric oven에서 육 내부가 $70^{\circ}C$가 될 때까지 가열한 다음 함기포장과 진공포장을 즉시 실시한 후 생육 시료들과 같은 조건으로 전자선 조사를 실시한 후 $2{\sim}4^{\circ}C$의 냉장실에서 보관하면서 생육 시료들과 같은 저장기간별 콜레스테롤 산화물의 발생 종류와 발생량을 조사한 결과는 다음과 같다. 전자선 조사를 실시한 (0, 1, 2, kGy) 우육 sample에서 생육-진공포장 처리구에서는 전 저장기간 동안(저장 14일) 7-ketocholesterol이 trace ($0.5\;{\mu}g/g$ 이하) 발생하였다. 그러나 $7{\beta}-hydroxycholesterol$은 전 저장기간 동안 $8.02{\sim}101.30\;{\mu}g/g$의 범위로 발생하였다. 전체 발생량은 가열-함기포장 처리구에서 가장 많이 발생하였으며, 발생량은 $51.18{\sim}155.90\;{\mu}g/g$이었다. 돈육, 계육 sample은 우육 sample에서와 같이 콜레스테롤 산화물질의 종류가 비슷하게 발생하였으며, 처리구에 따른 콜레스테롤 산화물 전체 발생량은 조사 수준이 증가할수록 유의적으로 증가하였으며(P<0.05), 저장기간이 경과함에 따라 전체 발생량도 유의적으로 증가하였다(P<0.05).