한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권1호
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- Pages.68-73
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Exo-polygalacturonase를 이용한 사과박의 펙틴 추출
Extraction of Pectin with Exo-polygalacturonase from Apple Pomace
- 이승철 (경남대학교 식품공학과) ;
- 육현균 (경남대학교 식품공학과) ;
- 배성문 (경남대학교 식품공학과) ;
- 황용일 (경남대학교 식품공학과) ;
- 최정선 (한국식품개발연구원) ;
- 조용진 (한국식품개발연구원)
- Lee, Seung-Cheol (Department of Food Engineering, Kyungnam University) ;
- Yuk, Hyun-Gyun (Department of Food Engineering, Kyungnam University) ;
- Bae, Sung-Moon (Department of Food Engineering, Kyungnam University) ;
- Hwang, Yong-Il (Department of Food Engineering, Kyungnam University) ;
- Choi, Jung-Sun (Korea Food Research Institute) ;
- Cho, Yong-Jin (Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1999.02.28
초록
사과박에서 WAIP의 함량은 32.5%로 추출되었으며, 산처리를 통한 펙틴 추출수율은 약 8%로 나타났다. EPG는 불용성의 프로토펙틴을 수용화시켜 펙틴을 생산하는 효소로 최적조건시 높은 수율을 나타낼 수 있기 때문에 EPG를 이용하여 펙틴추출 조건을 pH, 시간, 온도, 효소 첨가량 등을 조사하였다. 먼저 최적조건을 조사한 결과 pH 7, 60시간,
In order to overcome same disadvantages of acidic solubilization of pectin from apple pomace, enzymatic selective solubilization with exo-polygalacturonase was developed. According to analyses of the effects of temperature, pH and reaction time on extraction yield, the maximum yield by the enzymatic method, shown under the extraction condition of