Agrocybe cylindracea로 부터 분리한 다당류의 정제와 특성

Characteristics and Purification of Polysaccharide Produced from Agrocybe cylindracea

  • 김선희 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 정인창 (동해대학 호텔조리과) ;
  • 김소연 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 이종숙 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 조현제 (일리노이즈 주립대학교) ;
  • 이항우 (영남대학교 생물학과) ;
  • 이재성 (영남대학교 식품가공학과)
  • Kim, Seon-Hee (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Jung, In-Chang (Department of Hotel Culinary Art, Tonghae Junior College) ;
  • Kim, So-Yeun (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Lee, Jong-Suk (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Cho, Hyen-Jae (Department of Crop Science, University of Illinois) ;
  • Lee, Hang-Woo (Department of Biology, Yeungnam University) ;
  • Lee, Jae-Sung (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 발행 : 1999.04.30

초록

Agrocybe cylindracea의 배양방법별 균사체 및 다당류 생산수율비교 실험에서는 모두 진탕배양이 효과적이었다. 다당류의 정제는 조단백다당류를 이용하여 DEAE-cellulose column에 의한 1차 정제를 행하였고, 최종으로 Sepharose 2B를 이용한 2차 정제를 실시하여 최종적으로 균사체내다당류(ACIPDG, ACIPAG)와 균사체외다당류(ACEPDG, ACEPAG)를 얻었다. ACEPDG는 총당 75.8%, ACEPAG는 총당 65.4%를 함유하였으며, ACIPDG는 총당 89.2%, ACIPAG는 총당 54.2%의 조성을 보였다. 다당류 분획물들의 분자량을 측정한 결과, 모두 10만이 넘는 거대분자로 ACEPDG 300KDa에서 ACIPAG 600KDa까지 나타났다. 다당류의 조성을 HPLC로 분석한 결과, ACEPDG분획물은 glucose, inositol이 검출되었으며 ACIPDG, ACEPAG, ACIPAG 분획물은 glucose, fructose, inositol이 검출되었다.

The polysaccharides, intracellular and extracellular, extracted from the liquid culture of the Agrocybe cylindracea were purified and characterized. The mycellial cellular productivity of Agrocybe cylindracea was proved to be almost 2 folds in the shaking culture compared to the standing culture. These polysaccharides were purified by the DEAE-cellulose ion exchange chromatography and the Sepharose 2B size exclusive gel filteration. The two purified fractions of extracellular polysaccharides, ACEPDG and ACEPAG, contained 75.8% and 65.4% total sugar respectively. The total sugar content of ACIPDG and ACIPAG, the two purified fractions of intracellular polysaccharides, were 89.2% and 54.2% respectively. The molecular weights range of all the substances were estimated to be above 100,000, from 300KDa of ACEPDG to 600 KDa of ACIPAG. The results of sugar analysis by HPLC showed that the sugar part of ACEPDG was consisted of glucose and inositol. The ACIPDG, ACEPAG and ACIPAG contained three kinds of monosaccharides, glucose, fructose and inositol.

키워드

참고문헌

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