Abstract
Horseradish peroxidase(HRP) in organic solvent can be reactivated by evaporation. In order to measure the evaporation effect, the enzyme solutions were obtained by evaporation and dilution of organic solvent, respectively. Although two situations were thermodynamically identical, the activity from evaporation was higher than that from dilution. From the UV absorbance and the fluorescence intensity mesurements, it can be explained that reactivation of enzyme activity might be caused by reversible folding, and the enzyme obtained by evaporation was more refolded than that obtained by dilution.
Water/cosolvent mixture system에 사용된 활성을 잃은 효소를 증발을 통해 재생하였다. model system으로 HRP를 이용하였을 때, 활성을 잃은 효소를 증발과 희석을 통해 용매를 제거하였을 경우, 두 경우 모두 열역학적으로 동일한 상황임에도 불구하고 증발에 의해 재생된 효소의 활성이 더 높게 나타났으며, 이는 증발이 활성을 잃은 효소의 재생에 어떤 영향을 주는 것으로 여겨진다. 형광분석법을 이용하여 효소의 구조를 간접적으로 분석하였을 때, 증발에 의한 경우가 희석에 의한 경우보다 효소의 구조적 변형이 적었음이 관찰되었다.이러한 결과들을 통해 증발에 의한 재생 효과는 구조적으로 비활성화된 효소의 활성을 일부 되살리는 기능을 하는 것으로 여겨진다. 한편 용매의 증발에 의해 재생된 효소는 초기 효소의, 유기용매 내에서의 상대적 안정성을 유지하였다.