Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 31 Issue 1
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- Pages.82-89
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- 1998
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Effect of Low-Molecularization on Rheological Properties of Alginate
알긴산의 물성에 미치는 저분자화의 영향
- LEE Dong-Soo (Department of Food and Life Science, Pukyong National University) ;
- KIM Hyeung-Rak (Department of Food Science and Nutrition, Yosu National Fisheries University) ;
- PYEUN Jae-Hyeung (Department of Food and Life Science, Pukyong National University)
- Published : 1998.01.01
Abstract
Partial hydrolyzing condition for low-molecularized alginate and rheological properties such as viscosity, solubility, emulsitying ability, oil absorption capacity, bile acids binding and metal ion binding of the low-molecularized alginates from the sea mustard ( Undaria pinnatifida) and giant kelp (Macrocystis pyrifera) were investigated. Alginate from sea mustard was regularly hydrolyzed with the increase of HCl concentration in the range of 0.2 N to 0.5 N and with the prolonged reaction time at
미역과 큰 다시마 알긴산의 염산 부분가수분해에 의한 저분자화 조건을 구명하였으며, 저분자화가 알긴산의 점성, 용해도, 유화능, 흡유능, 담즙산결합능 및 금속이온결합능 등의 물성에 미치는 영향에 관하여 검토하였다. 미역에서 추출한 알긴산을 시료로 하여 저분자화의 조건을 검토한 결과, 염산에 의한 반응시간의 연장 및 염산의 농도증가와 더불어 구성 polyuronate의 중합도는 급격히 감소하였다. 그리고 0.3N HCl 부분가수분해에 의하여 분자량을 1/100로 감소시키는데 소요되는 반응시간은 약 50분이었고, 이 때 각각의 수율은 약