Effect of Calcium Compounds from Oyster Shell Bouind Fish Skin Gelatin Peptide in Calcium Deficient Rats

어피 젤라틴 펩티드와 결합한 굴껍질 유래 칼슘 화합물이 칼슘 결핍 흰쥐에 미치는 영향

  • KIM Gyu-Hyung (Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
  • JEON You-Jin (Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
  • BYUN Hee-Guk (Department of Chemistry, Pukyong National University) ;
  • LEE Yeon-Sook (Department of Food and Nutrition, Seoul National University) ;
  • LEE Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • KIM Se-Kwon (Department of Chemistry, Pukyong National University)
  • Published : 1998.03.01

Abstract

To utilize the oyster shell containing a lot of calcium, we investigated the bioavailability of calcium compounds from oyster shell. First, calcium oxide was prepared by burning of oyster shell at $1200^{\circ}C$. Its purity was approximately $98.5\%$. Calcium compounds, $CaCl_2$, and $CaHPO_4$, from the calcium oxide were prepared by chemical reaction. Effect on calcium absorption by the calcium compounds from oyster shell was improved using fish skin gelatin peptides.(FSGP), which was prepared by enzymatic hydrolysis of fish skin gelatin for 4hr with tuna pyloric caeca crude enzyme (TPCCE). in vitro experiment, calcium absorption by addition of FSGP in a mixture solution of calcium and phosphate was higher approximately $70\%$ than that by control. in vivo using calcium deficient rats, a group taken the diets with $3\%$ FSGP and $CaHPO_4$ was significantly improved amount of calcium and ash in femur and strength of femur. These results suggest that calcium compounds from oyster shell and FSGP could be used as an effective dietary calcium source.

매년 막대한 양이 폐기되어져 환경오염 문제를 유발시키는 굴껍질에 다량 함유되어 있는 칼슘 성분을 체내 칼슘 공급원으로 이용하기 위하여 굴껍질을 $1200^{\circ}C$로 소성 가공시켜 $98.6\%$의 수율로 산화칼슘을 만들었고, 이로부터 $CaCl_2$$CaHPO_4$ 등과 같은 칼슘화합물을 제조하였다. 여러 가지 효소로 가수분해시켜 얻은 어피 젤라틴 유래 펩티드를 굴껍질 유래 칼슘화합물들에 대한 칼슘 흡수 촉진제로 사용하였는데, in vitro 실험 결과 참치 유문 수 유래 조효소인 TPCCE를 사용하여 4시간 동안 가수분해시켜 얻은 어피 젤라틴 펩티드가 가장 뛰어난 $CaHPO_4$ 침전 저지 효과를 나타내었으며, 무첨가와 비교했을 때 $70\%$의 상승 효과를 나타내었다. 이상의 결과들을 바탕으로 칼슘을 결핍시킨 수컷 흰쥐(SD-Dawley male rats)를 이용하여 in vivo에서 칼슘 흡수 촉진 실험을 실시한 결과, 칼슘 흡수 촉진제로 어피 젤라틴 펩티드가 첨가된 굴껍질 유래 칼슘화합물을 섭취시킨 군들은 대조군에 비해 유의적으로 높은 칼슘 및 회분량을 나타내었으며, $1\%$보다는 $3\%$의 펩티드를 섭취시킨 군들이 좋은 것으로 나타났다. 또한 $CaCl_2$ 섭취군 보다는 $CaHPO_4$ 섭취군들에게서 더 뛰어난 촉진 효과를 볼 수 있었다. 또한 분으로의 칼슘 배출은 대조군의 약 $50\%$이하로 나타나는 것으로 보아 소장내 불용화 칼슘의 형성에 매우 뛰어난 효과를 갖는 것으로 나타났다.

Keywords