Monitoring of Intoxication and Toxin Composition on Wild Mussels (Mytilus corsucus) from Coastal Waters near Koje Island, Korea in 1996 and 1997

1996년과 1997년의 거제연안 자연산 홍합의 독화 양상과 마비성패독 (PSP)의 모니터링

  • 전중균 (강릉대학교 생명과학대학 해양생명공학부) ;
  • 한명수 (한양대학교 자연과학대학 생물학과)
  • Published : 1998.11.01

Abstract

The biweekly monitoring of paralytic shellfish toxin on wild mussels (Mytilus corsucus) was carried out at Jangmok Bay, near Koje Island from Feb, 1996 to Feb. 1997. Toxicity and toxin composition were monitored by means of the mouse bioassay and HPLC. Paralytic shellfish toxin was detected from 27 March to 27 May and 28 November. This is the first record of paralytic shellfish toxin during autumn in Korean waters. Toxin composition between the two different season was similar and was composed of 5$\~$8 toxin fractions as GTXs STXs and PXs. The major toxin component in affected musssels shifted from GTXs in spring to PXs in autumn.

1996년 2월부터 1997년 2월까지 월 2회씩 경남 거제군 장목만에서 자연산 홍합 (Mytilus corsucus)을 채집하석 PSP 독화상황을 조사하였다. 홍합의 독성은 마우스를 이용한 생물검정법으로 측정하였고, 독조성은 HPLC를 사용하여 분석하였다. 그 결과, 독성은 3월 27일부터 5월 27까지의 시료에서 검출되었으며, 또한 11월 28일의 시료에서도 검출되었다. 본 연구는 국내에서 가을철에도 PSP에 의해 패류가 독화한다는 것을 처음으로 확인하고 보고한 것이다. 한편 독화한 홍합의 독조성은 봄철 시료의 경우에 GTX군이 주성분이고 STX군과 PX군이 부성분이었으나, 가을철 시료는 봄철의 것에 비해 고독성 성분인 GTX군과 STX군이 적고 저독성 성분인 PX군의 조성이 큰 특징을 보였다.

Keywords