Salt tolerance in phosphorus efficient tomato (Lycopersicon esculentum Mill.)

고린(高燐) 활용성 토마토 항 염분 특성

  • 이동희 (서울시립대학교 물리과대학 생명과학과)
  • Published : 1998.03.31

Abstract

To test a potential salt tolerance in phosphorus (P) efficient plants (T9 and T8), tomato seedlings were hydroponically grown in saline media. The tolerance was evaluated by comparing growth and metabolism against T5, non-P-efficient variety, at different salt concentrations: 0, 1, 5, 10 g/L. Fresh weights (FW) were measured weekly. Dry weight (DW), mineral contents, and stomatal resistance (Rs) were measured at the termination of experiment. At the lower two salt concentrations (0, 1 g/L), no significant difference was observed in terms of FW, DW, and Rs. At 5, 10 g/L of salt concentration, however, significant variation is evident: T9 and T8 outperformed T5. On the other hand, no difference was also in N, P, K, and Na contents at the corresponding salt concentration. These observations together indicate that P-efficient strain can better tolerate to salinity.

고율의 인활용성을 보이는 토마토 품종의 항염분 특성을 검증하기 위하여, 염분이 첨가된 배양액을 이용한 수경 재배를 실시하였다. 항염분성의 검증은 인산활용도가 높은 것으로 알려진 품종(T9과 T8)의 생육을 비인산 효율성 품종인 T5의 생육과 비교하여 실시하였다. 본 실험에 이용된 염분의 농도는 0, 1, 5, 10 g/L 이다. 0, 1g/L의 염분 농도에서는 두 집단 간의 유의성이 발견되지 않았다. 그러나 5, 10 g/L의 염분 농도에 있어서 T9과 T8의 생육은 T5와 비교하여 생물 및 건물 무게, 기공의 저항도, 지상 부 발달도 부문에 있어 유의성있게 앞선 것으로 나타났다. 반면, 나트륨, 인, 질소, 칼륨의 식물조직내의 농도는 품종간 차이가 없는 것으로 나타났다. 본 연구결가는 고 인 활용성 토마토 품종은 비 인효율성 품종에 비해 염분에 대한 저항성이 높은 것으로 판단된다.

Keywords