Changes in Chlorophyll Contents of Leaves and pH of the Extracted Solutions from the Leaves of 7 Tree Species by pH Level

7개(個) 수종(樹種)의 잎이 pH수준별(水準別) 처리(處理)에 따른 엽록소(葉綠素) 함량(含量) 및 침출액(浸出液) pH변화(變化)

  • Woo, Jong Ho (Training & Extension Service Center for Private Forest Management) ;
  • Ahn, In Suk (Department of Forestry, Kyungpook National University) ;
  • Park, Young Goo (Department of Forestry, Kyungpook National University)
  • 우종호 (임업협동조합중앙회 임업기술훈련원) ;
  • 안인석 (경북대학교 임학과) ;
  • 박용구 (경북대학교 임학과)
  • Received : 1997.11.07
  • Published : 1998.06.30

Abstract

We conducted this study as a fundamental study on the response of various tree species against acid rain. The tree species used for this study were Zelkova serrata, Robinia pseudoacacia, Quercus acutissima, Prunus serrulata, Ginkgo biloba, Pinus koraiensis and Pinus densiflora. The leaves were examined for the pH changes by treatment time and the chlorophyll content into various pH solution in vitro. The results obtained were as follows ; 1. When the leaves were immersed in the solution of various pH(pH 3.0-pH 6.0) levels, the pH were changed to species specific pH ranges as pH 5.0~pH 5.5 of Z. serrata, pH 5.5~pH 6.0 of R. pseudoacacia, pH 4.5~pH 5.0 of Q. acutissima, pH 5.5~pH 6.0 of P. serrulata, pH 3.5~pH 4.5 of G. biloba, pH 3.5~pH 4.5 of P. koraiensis until 48 hours. However, in case of P. densiflora, it was difficult to find specific pH range of the species. Z. serrata, R. pseudoacacia and P. serrulata showed a little pH increasing by pH 2.0 solution treatment, while other species showed no change by the solution. 2. The amount of chlorophyll contents in Z. serrata, R. pseudoacacia and P. serrulata were decreased after immersing in the pH 2.0 solution. Chlorophyll content was almost constant in other pH levels. Other species showed almost constant chlorophyll contents in various pH levels and treatment time.

산성우에 대한 수목 잎의 반응에 대한 기초연구로서 느티나무, 아까시나무, 상수리나무, 벚나무, 은행나무, 잣나무, 소나무 잎을 대상으로 여러 가지 pH(pH 2.0~pH 6.0)수준 및 시간별로 처리하여 침출수의 pH와 잎의 엽록소 함량 변화에 대한 연구를 하였을 때 다음과 같은 결과를 얻을 수 있었다. 1. 공시 수종의 잎을 pH 3.0~pH 6.0의 용액에 담그었을 때 처리 용액의 pH는 시간이 지남에 따라 수종별로 일정한 pH대로 변화하여 48시간 후에는 느티나무 pH 5.0~pH 5.5, 아까시나무 pH 5.5~pH 6.0, 상수리나무 pH 4.5~pH 5.0, 벚나무 pH 5.5~pH 6.0, 은행나무 pH 3.5~pH 4.5, 잣나무 pH 3.5~pH 4.5로 바뀌어 갔다. 그러나 소나무의 경우에는 일정한 pH대를 파악할 수 없었다. pH 2.0용액을 처리하였을 때 느티나무, 아까시나무, 벚나무에서 pH가 약간 상승하였고 다른 수종의 경우 거의 변화가 없었다. 2. 여러 가지 pH 용액 처리후 엽록소 함량 변화에 대한 실험에서 pH 2.0 용액 처리시 느티나무, 아까시나무, 벚나무에서 엽록소의 함량이 감소였다. 한편, 다른 pH 수준에서는 엽록소 함량이 거의 일정하였다. 다른 수종들에 대한 다양한 pH 처리수준 및 처리 시간에 따른 엽록소 함량변화가 거의 없었다. 이를 통하여 느티나무, 아까시나무, 벚나무 잎의 산성우 pH 상승효과가 높은 것을 알 수 있었다.

Keywords