Abstract
In this study, various thermodynamic and hydrodynamic parameters characterizing the solution properties of polyethylene ionomer particles in water were determined at $30^{\circ}C$ by means of light scattering and viscosity measurements. Based on the experimental data, we investigated the solution behavior of three kinds of polyethylene ionomers, which are different in composition of the pendant ionic groups of COOK, COOH and $CONH_{2}$, and characterized their particle properties. Ionomers containing 7.6 mol% potassium salt only behave as flexible coils in a relatively good solvent state. On the other hand, two ionomers containing 3.8 mol% amide group together with potassium salt form the compact particles. In addition, the concentration dependence of the effective diffusion coefficient $(D_{eff})$ and the reduced viscosity of the latter ionomers showed the opposite trend from the former, indicating that the composition of the pendant ionic groups have a great influence on the interparticle interaction of ionomers formed in water.
정적 광산란, 동적 광산란, 점성도 실험을 통해 수용액에서 안정한 콜로이드를 형성하는 폴리에틸렌계 아이오노머 입자의 질량평균분자량$(M_w)$, 관성회전반경$(R-g)$, 2차 비리얼계수$(A_2)$, 유체역학적 반경$(R-H)$, 크기 분포, 고유 점성도 등이 측정되었다. 측정값을 토대로 아이오노머 측기 조성에 따른 입자의 특성과 용액 거동을 조사하였다. 카르복시산염의 함량이 높은 아이오노머는 chain stiffness, $R-H$, $R-g$가 크고, 아마이드기 함량이 높은 아이오노머는 크기가 작고, 고분자 사슬이 조밀한 구조의 입자를 형성하였다. 또한 CMC 부근의 매우 묽은 농도 영역에서 확산계수와 점성도의 농도 의존성은 아마이드기가 도입된 아이오노머와 그렇지 않은 아이오노머에서 서로 상반되는 경향성을 보여, 수용액에서 형성된 아이오노머 입자간의 상호 작용이 아이오노머에 도입된 측기 조성에 따라 크게 달라짐을 알 수 있었다.