멸치액젓 중 혈전용해효소의 경구 투여 효과

Effect of Oral Administration of Fibrinolytic Enzyme from a Fermented Anchovy, Myulchi Jeot-Gal

  • 발행 : 1998.12.01

초록

멸치액젓으로부터 분리한 혈전용해효소를 rat에 경구투여하여 혈액내에서 효소활성을 확인 하였다. 경구투여 후 0, 1, 2, 3, 4시간 후에 혈액을 채취하여 fibrin분해활성을 본 결과 1시간부터 활성이 나타나기시작하여 3시간째에 가장 높았다. Euglobulin Iysis time(ELT)도 경구투여 2, 3시간후에 활성을 보였다. 또한, euglobulin에 의한 amidolysis acti-vity도 1시간부터 활성이 보이기 시작하여 3시간후에 최고활성에 달했다. 이상의 결과로 동물실험을 통한 혈전용해효소의 경구투여에 의한 활성을 혈액내에서 확인할 수 있었다.

Effect of oral administration with fibrinolytic enzyme isolated from fermented anchovy(the traditional fermented food in Korea called Myulchi Jeot-gal) and its functionally active enzyme to rat, activation of plasma fibrinolysis was observed. The euglobulin fibrinolytic activities and the plasma levels of H-D-Val-Leu-Lys-pNA(S-2251) amidolysis reached a maximum at 3 hours after the administration to rat. And euglobulin Iysis time(ELT) value after oral admi-nistration showed its activity 2∼3 hours later. From the above result, it was confirmed the enzyme activity in blood by oral administration fibrinolytic enzyme through animal experiment.

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