Analysis of Compositions for Effective Utilization of Fish Scales

생선비늘의 유효이용을 위한 성분분석

  • 발행 : 1998.10.01

초록

In order to effectively utilize marine processing by-product such as fish scale, chemical compositions for the scale were analyzed. The selected fishes were gray mullet, Mugil cephalus, living in the sea and carp, Cyprinus carpio in the fresh water, having a lot of scales among the fishes living in seawater and fresh water. And we also investigated the difference in the chemical compositions between gray mullet and carp, depending on both living circumstances. The major components of the scales were found to be crude ash and crude protein which were each about 49% for gray mullet and which were about 20% and 79% for carp, respectively, on the basis of dried scales. The proteins extracted from both scales proved to be collagen through amino acid compositions and SDS polyacrylamide gel electrophoretic patterm. Also this scale collagen was assumed to by Type I collagen because the migration rate of $\alpha$1 and $\alpha$2 subunit of the collagen were almost the same those as calf skin Type I collagen. Most of proteins from gray mullet was collagen, however, the collagen content in proteins from carp was estimated to be only about 53%, on the basis of the ratio of hydroxyproline to protein. The crude ashes of both scales identified to be hydroxyapatite through element compositions and X-ray diffraction analysis. In conclusion, both fishes in different living circumstances were almost similar to in the chemical compositions but chemical contents for crude ash and crude protein.

본 연구는 우리나라의 수산가공율의 증가에 따라 부수적으로 증가되고 있는 수산부산물 내지는 폐기물을 효율적으로 이용하려는 연구의 일환으로서 어류의 비늘에 대한 성분을 분석하고 아울러 해산어와 담수어 유래의 비늘 사이에 서식환경에 따른 함유성분의 차이가 있는지에 관하여 검토하였다. 해산어와 담수어의 두 어종간에 있어서 함유하고 있는 성분의 차이는 거의 없이 대부분 일치하였으나 함량의 차이는 다소 다르게 나타났다. 숭어비늘의 일반성분 함량은 회분과 단백질이 거의 50%로 같은 비율로 분포하고 있는데 반하여 잉어비늘에서는 회분이 약 20% 그리고 단백질이 약 80%로서 단백질의 함량이 회분보다 약 4배 가량 높았다. 비늘에서 추출한 단백질은 그 아미노산 조성 및 전기영동패턴에 의해 콜라겐으로 확인되었으며, 또한 비늘 콜라겐의 $\alpha$1 a 및 $\alpha$2 사슬의 전기이동패턴은 대조구로 사용된 소껍질의 Type I 콜라겐의 그것들과 거의 똑같은 것으로 보아 비늘 콜라겐도 Type I으로 추측되었다. 그리고 숭어비늘의 경우에는 함유하고 있는 대부분의 단백질이 콜라겐인데 비하여 잉어비늘은 전체 단백질 중 약 53%만을 차지하고 있었다. 비늘로부터 추출한 조회분에 대한 원소분석 및 X-ray 회절분석에서는 그 주성분 hydroxyapatite로 확인되었으며, 시료간의 차이는 전혀 없이 거의 완전하게 일치하였다.

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