Journal of the East Asian Society of Dietary Life (동아시아식생활학회지)
- Volume 8 Issue 4
- /
- Pages.430-440
- /
- 1998
- /
- 1225-6781(pISSN)
- /
- 2288-8802(eISSN)
Irradiation of Pork Meat for Improvement of Hygienic and Keeping Quality
돈육의 위생화와 품질보존을 위한 감마선 조사
Abstract
Meat is a perishable product since it offers favorable conditions for microbial contamination and multiplication. Besides, undercooked and raw meat has been linked to outbreaks of hemorrhagic diarrhea due to the presence of microbial pathogens. Therefore, this study was conducted to find out the effect of the use of gamma-irradiation in order to improve preservation and eliminate this microorganisms. The Initial level of microbial contamination in pork was 1.1
이상의 결과로 돼지고기는 비교적 미생물 오염도가 낮아 1kGy 조사로 저온성 미생물을 제외한 오염미생물의 생육을 검출한계 이하로 감소시킬 수 있었으며 모든 오염미생물의 살균을 위해서는 3kGy의 선량이 요구되었다. 감마선조사와 저장기간에 따른 일반성분 변화의 경우 수분함량에 있어서만이 저장기간에 따라 다소 감소되었으며, pH 및 산도는 감마선 조사에 의한 영향은 없었으나 저장기간이 경과함에 따라 pH는 증가하고 산도는 감소하는 경향을 보였다. 총 아미노산 조성에서는 가장 많이 검출된 것이 glutamic acid였고, 저장기간에 따른 함량변화는 거의 없었으며 감마선 조사에 의한 영향도 매우 미비하였다. 무기질 함량의 경우 주요 무기질성분으로 potassium, phosphorus, sodium, magnesium 순이었고 감마선 조사에 의한 조성변화는 없었다.