제주도 용천수의 수리화학적 특성

Hydrochemical Characteristics of Spring Water in Cheju Island

  • 발행 : 1998.06.01

초록

본 연구는 제주도 백록담 담수호에서 해안변 용천수에 이르는 고도별로 대표적인 55개 용천수에 대한 지역적 수질특성과 그 진화과정을 연구하였다. 조사지역 55개 용천수의 수질분석 결과 관음사물은 수소이온농도에서, 유수암천, 장수물, 덕지샘물, 신촌큰물, 영천사, 운량천, 하원통물, 동해물, 색달생수, 안덕계곡, 화순곤물, 돗물, 화강물, 정금물은 주변 육상오염원들에 의해서, 삼양제3수원, 신촌큰물, 명법사, 서느렁물, 토산물, 정금물, 곽지물, 애월하물, 고내물, 녹고물은 해수침입에 의해 오염이 진행중인 용천수들로 분류되었다. 용천수내의 전기전도도, pH, 질산성질소, 중탄산이온은 강수량이 많았을 때 그 농도가 증가하였으며, 나트륨, 염소이온, 황산이온은 강수량이 많았을 때 그 농도가 감소하였고, 칼륨과 마그네슘, 칼슘은 영향이 미미하였다. Piper의 삼각다이어그램을 통한 조사지역 용천수의 수질특성을 보면 고산지역은 Sodium or Potassium type과 bicarbonate type의 군을 이루었고, 중산간지 역은 Sodium or Potassium type과 No dominant type의 군을 형성하였으며, 저지대지역은 No dominant type과 Sulfate or Nitrate type의 군을, 해안지역은 Sodium or Potassium type과 Chloride type 및 No dominant type의 복잡한 용천수군을 형성하고 있었다. 즉 제주도 용천수는 해발고도가 높은 고산 및 중산간지역에서는 bicarbonate type이 우세한 수질조성에서 저지대 및 해안지역으로 유동되면서 non-bicarbonate type 형태의 수질로 변질되어가고 있었다.

This study purposes to elucidate the characteristics of local water quality and the evolutional process of the spring water have been studied with the samples from 55 selected springs, from the coast region to the Baegrogdam, a caldera lake of Halla mountain in Cheju Island. Results of hydrochemical analyses in the 55 spring water show that Gwaneumsa is pollued with high hydrogen concentration, and spring waters from Yusuarmchun, Jangsumul, Dukjisemmul, Sinch'onk'nmul, Youngchunsa, Woonyangchun, Harwontongmul, Dongheamul, Seakdalsengsu, Andukkyekok, Dotimul, Kinmul, Harkangmul and Jungkeummul are polluted by the pollution sources from the surface surrounding ground. Spring waters of Samyang3suwon, Meungbusa, Sernurungmul, Tosanmul, Jungkeummul, Kwakgimul, Aewolharmul, Konemul and Nokgomul are also polluted from the sea water intrusion. The electrical conductivity, pH and the concentration of nitrate nitrogen and bicarbonate increase when the precipitation increases, but the concentration of sodium, chloride and sulphate decrease when the precipitation increases. The concentrations of potassium, magnessium and calcium are nearly independent of the precipitaion. Quality characteristics of spring water show complicated group of spring water through piper's trilinear diagram. The high mountain region consists of groups of sodium or potassium type and bicarbonate type; the middle mountain region consists of groups of sodium or potassium type and no dominant type; the low mountain consists of groups of no dominant type and sulfate or nitrate type; the coast region consists of groups of sodium or potassium type and chloride type or no dominant type. These characteristics indicate that the spring waters are changed from bicarbonate type in the high and middle mountain regions into non-bicarbonate type in the coastal region, as the precipitated waters flow downslope.

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