The Microbiological Assessment of Plastic Container and Kitchen Utensils Used in Employee Feeding Foodservice Operation in Seoul

서울 시내 산업체 급식소의 plastic용기 및 기구류 위생에 관한 연구

  • 전희정 (숙명 여자 대학교 식품영양학과) ;
  • 백재은 (숙명 여자 대학교 식품영양학과) ;
  • 이윤경 (숙명 여자 대학교 식품영양학과) ;
  • 김은실 (한림 전문대학교 전통조리과)
  • Published : 1998.02.01

Abstract

The purpose of this study was to evaluate the microbiological quality of kitchen utensils in institutional foodservices in Seoul. Total plate count of plastic container, knife, wiping clothes and cutting board are 1${\times}$$10^3$-1${\times}$10/sup/5(CFU/100 $cm^2$). There were many coliforms in plastic container (2${\times}$$10^1$CFU/100 $m^2$), knife (2-3${\times}$$10^1$CFU/100 $cm^2$), wiping clothes (4-6${\times}$$10^1$CFU/100 $cm^2$) and cutting board (4-9${\times}$$10^1$CFU/100 $cm^2$). The results of microbiological test of kitchen utensils indicated that the sanitary conditions of plastic container, knife, wiping clothes and cutting board should be improved promptly. Electron microscopic observation showed that there were too many bacteria in plastic containers.

서울 시내 산업체 단체 급식소 3곳에서 이용되는 플라스틱 용기, 행주, 도마, 식칼의 미생물 검사결과는 다음과 같았다. 플라스틱 용기의 표준 평판균수는 3곳 모두 1$\times$$10^{*}$ 5 (CFU/100 $cm^2$)으로 높게 나타났고, 대장균군 수는 두 급식소는 양호하나 한 급식소에서 2$\times$$10^1$(CFU/100$cm^2$)으로 높게 나타났다 전자현미경 관찰 결과 구균, 간균 형태의 박테리아가 많이 관찰되었다 행주의 경우는 표준 평판균수는 1$\times$$10^3$-1 $\times$$10^{*}$ 5 (CFU/100 $cm^2$)으로 3곳 모두 높게 나타났고, 대장균군 수는 한곳을 제외한 두곳에서 4$\times$$10^1$-6$\times$$10^1$(CFU/100 $cm^2$)으로 높게 나타났다. 식칼의 표준 평판균수는 1$\times$$10^3$-l$\times$$10^{*}$ 5 (CFU/300$cm^2$)으로 3곳 모두 높게 나타났고, 대장균군 수는 한곳을 제외한 두곳에서 2$\times$$10^1$-3$\times$$10^1$(CFU/100 $cm^2$)으로 높게 나타났다. 도마는 표준 평판균수가 1$\times$$10^{*}$ 5 (CFU/100 $cm^2$)으로 3곳 모두 높게 나타났고 대장균군 수는 한곳을 제외한 두곳에서 4$\times$$10^1$-9)$\times$$10^1$(CFU/100 $m^2$)으로 높게 나타나 기구류의 보다 철저한 위생관리가 요구되어졌다.

Keywords