Chlorophyll, Mineral Contents and SOD-like Activities of Leeks Harvested at Different Times

부추의 수확시기에 따른 클로로필, 무기질 및 superoxide dismutase 유사활성의 변화

  • 곽연주 (숙명여대 식품영양학과, 인제대학교 식품과학연구소) ;
  • 전희정 (숙명여대 식품영양학과) ;
  • 김정상 (인제대학교 식품영양학과)
  • Published : 1998.12.01

Abstract

This study was performed to determine the contents of mineral and bioactive components in leek samples harvested at different times. Analysis of chlorophyll contents of leek harvested at different times showed the latest one (5th sample) had the highest level among samples. The leek harvested at the earliest (1st) had the highest amount of Fe, f and Cu while 5th sample was highest in Ca, Mn, P, Zn and Na contents. Lead (Pb) was not detected in any leek sample harvested at different times. SOD (superoxide dismutase)-like activity was the highest in leek harvested at the earliest.

경남 김해에서 수확되는 부추의 가공에 기초자료로 활용하기 위하여 초벌 2벌, 3벌, 4벌, 5벌에 재배되는 부추의 성분들을 분석하였다. 부추의 엽록소 함량은 2벌 762.54, 3벌 775.09, 4벌 763.71, 5벌 798.47mg%로 5벌에서 가장 많이 함유되어 있었다. 무기질 함량은 초벌 부추에서 철, 칼륨, 구리의 함량은 각 10.61, 627.13, 0.14mg%로써 가장 높았으며 수확횟수가 증가함에 따라 감소하였고 칼슘, 망간, 인, 아연, 나트륨의 함량은 각 117.34, 1.27, 92.61, 0.73, 21.52 mg%로 5벌에서 가장 높은 간을 나타내었다. 중금속오염을 나타내는 납은 검출되지 않았다. SOD 유사활성은 2벌 1600, 3벌 1357.32, 4벌 1317.65, 5벌 1291.71unit/g으로 2벌에서 가장 높은 값을 나타내었으며 수확이 거듭될수록 활성이 낮아지는 경향을 보였다.

Keywords