Mineral Contents and Fatty Acid Composition of Jemsosojoo

흑염소 소주의 무기질 함량과 지방산 조성

  • Published : 1998.04.01

Abstract

This study was undertaken to analyze proximate comosition, mineral contents and fatty acid composition of pure jemsosojoo(PJ) and jemsosojoo added medicinal herb(JMH). Mositure, ash, crude protein and crude fat of pure jemsosojoo were higher than those of the JMH, but carbohydrate content was higher in the JMH. Among minerals, Ca, Mg, Fe, Zn content of the JMH were higher than those of the PJ, while P and Na were higher in the PJ and those difference were significant between the PJ and the JMH(p<0.05). U/S (unsaturaed fatty acid/saturated fatty acid) ratio was higher in the JMH than those of the PJ, the ratio o fglycolipid was 1.75 in the PJ and that of neutral lipid was 3.07 in the JMH. Octadecenoic acid, hexadecanoic acid, octadecenoic acid and hexadecenoic acid were major fatty acids in the total lipids, neutral lipids glycolipids and phospolipids of the PJ and the JMH. Especially, octadecadienoic acid and octadecatrienoic acid were higher in the JMH than those of the PJ.

Keywords

References

  1. 건강과 흑염소 송봉상
  2. 한국음식문화연구원논문집 v.1 흑염소고기의 가공에 관한 연구-노린내 제거 김정옥;김무남
  3. 한양대 생활과학연구소보 v.1 견육식용의 역사와 개소주의 영양성분에 관한 연구 김경애;이성우
  4. 식품공전 보건사회부
  5. Official methods of analysis(16th ed.) AOAC
  6. J. Biol. Chem. v.226 A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues Folch, J.;Lees, M.;Sloane-Stanley, G. H.
  7. Lipids v.2 Quantitative analysis of brain and spinach leaf lipids employing silicic acid column chromatography and acetone for elution of glycolipid Rouser, G.;Kirtchersky, G.;Simon, G.
  8. Lipid chromatography analysis Marnetti, G. V.
  9. 한국영양식량학회지 v.12 소의 사골 중의 영양성분 용출에 대한 산, 알칼리 처리 효과 박동연;이연숙
  10. 한국식품과학회지 v.6 사골뼈 용출액 중의 무기질 성분에 관한 연구 설민영;장영숙
  11. 한국영양식량학회지 v.15 사골 용출액 중의 무기질, 총질소, 아미노산 함량 변화 박동연
  12. 식품첨가물학 송재철;양한철
  13. Metabolism v.14 Serum cholesterol response to changes in the diet Keys, A.;Anderson, J. T.;Grande, F.
  14. 한국식품과학회지 v.27 국내산 생약 추출물의 항산화 효과 및 생리활성 김현구;김영인;도정룡;이영철;이부용
  15. 한국영양식량학회지 v.21 한약재 추출물의 항균효과 검색 박욱연;장동석;조학래
  16. 한국축산학회지 v.28 재래산 양육의 지질 및 지방산 조성에 관한 연구 하정기;안병홍;이영애;강동학;김종규
  17. 한국축산학회지 v.30 한국산 재래양육의 저장기간에 따른 지방산 조성 변화 박구부;손영달;김영환;이환기;김영직
  18. 대구대학교 교육대학원 석사학위논문 한국산 재래양육의 저장기간 및 온도에 따른 지방산 조성 변화에 관한 연구 배동열
  19. 한국영양식량학회지 v.10 토끼고기의 지방산과 단백질에 관한 연구 이양자;조혜정
  20. 한국식품과학회지 v.24 명일엽 건초 및 생즙의 영양분석 김옥경;궁성실;박원봉;이명환;함승시