References
- Ernaehrugs Umshau. v.39 Einfluss regelmaessiger aufnahme laktofermentierter kohlgemuese aufdie bakterielle enzmaktivitaet im faezes des menschen Oh, Y. J.;Hwang, I. J.;Gillenberg, C.;Fiedel, A.;Leitzmann, C.
- Food Technol. v.21 Preparation of soybean cheese using lactic starter organisms Hang, Y. D.;Jackson, H.
- Bergey's manual of determinative bacteriogy bailliere(7th ed.) Breed, R. S.;Murray, E. G. D.;Smith, N. R.
- J. Food Sci. v.39 Growth of lactic acid bacteria in soy milks Mital, B. K.;Steinkraus, K. H.
- Economic microbiology v.7 Vegetable fermentations Fleming, H. P.
- 고려대학교 석사학위논문 김치 유산균의 항균성과 채소즙 발효에의 이용 서희영
- 성신여자대학교 석사학위논문 젖산균과 효모를 이용한 채소즙의 혼합발효에 관한 연구 김혜자
- Kor. J. Appl. Microbiol. Bioeng. v.15 Lactic acid fermentation of soymilk by mixed cultures of Lactobacillus acidophilus and Kluyueromyces fragilis Yu, J. H.;Lew, I. D.;Park, C. K.;Kong, I. S.
- Kor. Appl. Microbiol. Bioeng. v.16 Study on mixed cultures of Lactobacillus acidophilus and Saccharomyces cerevisiae in soymilk Yu, J. H.;Oh, D. H.;Kong, I. S.;Park, Y. S.;Lim, H. C.
- Kor. J. Food Sci. Technol. v.19 Lactic acid fermentation of soymilk by mixed cultures of Lactobacillus acidophilus and Saccharomyces uvarum Kong, I. S.;Lee, J. S.;Chung, Y. J.;Lew, I. D.;Oh, D. W.;Yu, J. H.
- Kor. J. Appl. Microbiol Bioeng. v.16 Inteaction between Lactobacillus acidophilus and Kluyveromyces fragilis on the metabolism of amino acids in soymilk Lew, I. D.;Park, C. K.;Yu, J. H.
- Kor. J. Food Sci. Technol. v.19 Lactic acid fermentation of soymilk by mixed cultures of Lactobacillus bulgaricus and Kluyveromyces fraglis Yu, J. H.;Lew, I. D.;Park, C. K.;Kong, I. S.
- J. Food Prot. v.42 Growth of lactic acid bacteria in soy milk Mital, B. K.;Steinkraus, K. H.
- Yeast biotechnology Growth of yeast, product formation Berry, D. R.;Russel, I.;Stewart, G. G.
- Food and beverage micrology Larry, R. G.
- J. Food Sci. v.48 Storage stability of vegetable fermented with pH control Fleming, H. P.;Mcfeeters, R. F.;Thompson, R. L.;Sanders, D. C.
- J. Food Sci. v.53 Mixed culture ferementation of cucumber juice with Lactobacillus plantaum and yeasts Daeschel, M. A.;Fleming, H. P.;Mcfeeters, R. F.
- 1987년도 유망중소기업발굴지원사업 지원기관 상공부
- Critical Reviews in Food Science and Nutrition v.34 Biochemical microbiological and nutritional aspects of kimchi(Korean fermented vegetable products) Cheigh, H. S.;Park, K. Y.
- 동아시아 식생활학회지 v.5 김치의 생화학적 특성 최홍식
- 부산대학교 가정대학 연구보고 v.17 김치관련 연구문헌의 분류 분석 및 김치연구의 동향 최홍식;이정민
- 김치의 과학과 기술 김치관련 연구문헌의 분류 분석 및 김치연구의 동향 최홍식;김재이
- 원자력 논문집 v.6 김치 발효중의 세균의 동적 변화에 관한 연구 김호식;전재근
- 과연휘보 v.4 김치의 미생물학적 연구(제1보). 혐기성 세균의 분리와 동정 김호식;황규찬
- J. Food Sci. Technol. v.16 Effect of temperature and salt concentration of kimchi fermentation Mheen, T. I.;Kwon, T. W.
- 부산대학교 석사학위논문 김치로부터 분리동정된 유산균의 항돌연변이 효과 손태진
- J. Appl. Bacteriol. v.23 A medium for the cultivation of Lactobacilli Deman, J. C.;Rogasa, M.;Shape, M. E.
- Official methods of analysis(15th ed.) v.2 AOAC
- Bergey's manual of determinative bacteriology(8th ed.) Bergey, D. H.
- Bergey's manual of systematic bacteriology v.2 Peter, A. S.;Nicholass, M.;Ellisabeth, M. S.;John, G. H.
- Biochemical tests for identification of medical bacteria Jean, F. L.;Mac, F.
- Manual of method for general bacteriology Philipp, G.;Murray, R. G. E.;Willis, A. W.;Noel, R. K.