Genetic Comparison and Hygienical Test Between Korean Native Beef(Hanwoo) and Imported Beef(Holstein) Available in the Market

시중 유통 중인 한우와 수입쇠고기의 유전자 비교 및 위생 시험

  • 서정희 (한국소비자보호원 시험검사소 세균 ·위생시험실) ;
  • 홍준배 (한국소비자보호원 시험검사소 세균 ·위생시험실) ;
  • 정윤희 (한국소비자보호원 시험검사소 세균 ·위생시험실) ;
  • 김말남 (상명대학교 생물학과)
  • Published : 1998.12.01

Abstract

Recently there has been an increasing amount of foreign livestock products distributed in the domestic market due to the market opening. Some vicious dealers sell the foreign beef in the trade name of the native beef during the final distribution step to arouse the social criticism frequently. In this report, we investigated a method to distinguish the native beef from the foreign one scientifically using the PCR-RAPD, a recent gene technique. Hygienical safety was also examined using a microbiological test for toxicity of Escherichia coli 0157:H7 and the food poisoning bacteria. The conditions of DNA amplification for the PCR analysis were $1{\times}Taq$ polymerase buffer, 1.5 mM $MgCl_2,\;50\;\mu\textrm{M}$ dNTP, 100 ng primers, 2.5 unit Taq polymerase and 5~20 ng template DNA, with the fmal volume of $50\;\mu\textrm{\ell}$. The size of the amplified product was detected mostly in the range of 0.5~2.0 kbp. The size of DNA, gene marking factor, which could be a criterion distinguishing the native beef from the foreign one, appeared approximately 1.2 kbp. The native beef was distinguished from the foreign beef with more than 90% of confidence by the gene marking factor. This method was expected to be useful in the breed discrimination between the native beef and the foreign one. The hygienical test results showed that, fortunately, neither Salmonella spp. and Listeria monocytogenes which form a principal cause of the food poisoning nor Enterohemorrhagic Escherichia coli : EHEC which have provoked a recent social disturbance, were detected at all.

시장개방화로 수입쇠고기의 물량은 급증하여 최종 유통과정에서 수입쇠고기가 한우로 판매되어 소비자가 피해를 보는 등 사회적 물의를 일으키는 경우가 종종있다. 따라서 본 연구에서는 한우와 수입쇠고기의 과학적 판별을 위하여 시중에 유통 중인 한우와 수입쇠고기를 최근 유전자 기법인 PCR-RAPD를 이용하여 연구하였으며 아울러 위생에 대한 안전성 문제를 점검하기 위하여 장관출혈성 대장균과 식중독 세균에 대한 미생물 시험을 실시하였다. PCR 분석에 사용된 DNA 증폭조건은 $1{\times}Taq$ polymerase buffer, 1.5 mM $MgCl_2,\;50\;\mu\textrm{M}$ dNTP, 100ng primer, 2.5 unit Taq polymerase(perkin Elmer AmpliTaq), 5~20 ng template DNA이며 최종 반응용액은 $50\;\mu\textrm{\ell}$이다. 증폭산물의 크기는 대개 0.5 kbp~2.0kbp 사이의 범위에서 검출되었다. 수입 쇠고기에서만 DNA 크기가 약 1.2kbp인 유전자 표지인자가 확인되었으며 이 유전자 표지인자의 확인으로 한우와 수입쇠고기가 90%이상 구별되었으며 이는 한우 육간의 품종판별에 유용하리라 생각된다. 위생 시험 결과 최근 사회적으로 문제가 있었던 장관출혈성 대장균 O157:H7, O26, 등을 비롯하여 주요 식중독균인 Salmonella spp. 과 Listeria monocytogenes은 전혀 검출되지 않았다.

Keywords