한국식품위생안전성학회지 (Journal of Food Hygiene and Safety)
- 제13권3호
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- Pages.252-257
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- 1998
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- 1229-1153(pISSN)
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- 2465-9223(eISSN)
죽염의 특성 분석과 항위궤양효과
Characterization and Anti-Gastric Ulcer Activity of Bamboo Salt
초록
죽염은 예로부터 위궤양 등의 소화기 질환에 민간요법으로 사용되어 왔으며 대나무 통속에 천일염을 넣고 소나무 장작불로 9번 구워서 만들어진다. 본 연구에서는 죽염의 특성분석시험과 항위궤양 시험 중 위산분비 억제도 시험을 실시하였다. 특성분석시험으로 ICP(Inductively Coupled Plasma) spectrometer, IC(Ion Chromatograph), XRD(X-ray Diffractrometer), 전자현미경을 이용하여 천일염과 죽염제품 A, B, C의 성분 및 구조분석을 실시하였다. 그 결과, 성분분석시험에서 죽염은 천일염에 비하여 칼륨, 규소, 철 및 인삼염의 농도가 증가하였으며 황산염은 감소되었음을 알 수 있었다. 죽염 중 물불용분에 포함된 화합물은 MgO가 가장 많았고,
Bamboo salt has been used as a traditional remedy for gastric ulcer and gastro-intestinal disorders. It is produced by baking the salt packed in bamboo cylinder nine times under the fire of pine tree. Three of commercially available bamboo salt products (bamboo salt A, B, and C) were characterized by qualitative and quantitative analyses using inductively coupled plasma (ICP) spectrometer, ion chromatograph (IC), X-ray diffractometer (XRD), and electron microscope (EM). Compared with crude salt, the contents of iron, silicon, potassium, and phosphate in the bamboo salt products were higher whereas the sulfate content was lower. Water-insoluble fraction of bamboo salts contained the following compounds; MgO,