Effects of Buckwheat on Super Oxide Dismutase Activity and Histopathological Change of Rats Fed with Hypercholesterolemic Diet

메밀이 흰주 SOD 활성도와 장기에 미치는 영향

  • 김영순 (고려대학교 보건전문대학) ;
  • 임국환 (고려대학교 보건전문대학) ;
  • 서형주 (고려대학교 보건전문대학) ;
  • 정수현 (고려대학교 보건전문대학) ;
  • 장동덕 (식품의약품 안전본부 병리부) ;
  • 조정순 (명지대학교 식품영양학과)
  • Published : 1998.03.01

Abstract

This study was carried out to investigate the effects of rutin from buckwheat vegetable on rats fed with hypercholesterolemic diets. Sprague-Dawley male rats were fed the diets providing various level of buckwheat vegetable for five weeks. Body weight increased during the experimental period. Body weight gain decreased by addition of cholesterol group (C-C). Rutin feeding group (T-l) and buckwheat vegetable feeding group (T-2, T-3, and T-4) showed the reduction of weight gain. Total cholesterol level decreased whereas HDL-cholesterol level increased with the increasing amount of buckwheat vegetable added. The value of thiobarbituric acid in serum decreased with increasing buckwheat vegetable added. The histopathological changes of the kidney were different among the experimental groups. Kidney of the rats fed with cholesterol added diet showed severe calcification.

흰주의 체중은 실험기간동안 증가하였으며, 식이 별로는 대조군이 가장 높은 체중 증가를 보였다. 콜레스테롤의 첨가는 흰쥐의 정상적인 성장을 억제하였으며, 콜레스테롤 첨가군에서는 콜레스테롤 대조군의 체중증가량이 유의하게 가장 낮았다. Rutin과 메밀 채소를 식이에 첨가하였을 때 흰쥐의 콜레스테롤에 의한 성장억제 작용을 효과적으로 감소시키는 것으로 나타났으며, 첨가량의 증가에 따라 혈청의 총 콜레스테롤 함량과 과산화지질 함량은 낮아지는 반면에 HDL-cholesterol 함량은 높아지는 경향을 보였다.

Keywords