Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 13 Issue 1
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- Pages.14-19
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- 1998
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- 1229-1153(pISSN)
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- 2465-9223(eISSN)
Oxolinic acid Residue in the cultured Eel Tissues and its Change to Heating Process
시판중인 뱀장어중의 Oxolinic acid 잔류량과 가열에 의한 변화
Abstract
The residual tissue concentraion of the widely used aquatic antibacterial agent, oxolinic acid, was surveyed in eels collected from fish markets of Chonbuk Province, Korea. Their concentrations in the dorsolateral muscle were widely varying. In about 32% of samples examined, oxolinic acid was not detected. In about 16% of those samples in which oxolinic acid was detected, the concentration was above 0.1 ppm. The tissue distrubution of the agent in major organs was in the rank order of kidney>liver>plasma>muscle. When the muscle samples which contained residual oxolinic acid were baked for up to 10 min, there was no change in the drug concentration. Their concentration declined to about 50% by baking for 30 min at which time the tissue turned to the texture of charcoal. The extreme stability of oxolinic acid to heating process was confirmed with muscle samples from eels to which a high dose of oxolinic acid was administered, and also with an aqueous oxolinic acid solution of known concentration. It is suggested that an effective regulatory measure should be initiated to keep eel consumers from residual oxolinic acid impact.
수산용 항균제로 널리 사용되고 있는 옥소린산의 잔류량을 전북지역에서 기판중인 뱀장어 근육조직에서 측정하였다. 후배부 근육중의 옥소린산 잔류량은 시료에 따라 많은 차이가 있었으며 32%의 시료에서는 검출되지 않았다. 옥소린산이 검출된 시료중 16%에서는 그 농도가 0.1ppm이상이었다. 중요 장기중의 옥소린산 농도는 신장>간장> 혈장>근육의 순이었다. 근육중의 옥소린산은 10분 가열에 의해 거의 감소가 되지 않았으며 30분 가열에 의해서는 원래 농도의 50% 수준으로 감소하였으나 30분 가열후의 시료는 김하게 탄화되었다. 고용량의 옥소린산을 실험실적으로 뱀장어에 투여하여 얻은 근육중의 농도나 수용액중의 옥소린산이 가열에 의해 파괴되는 경향을 검토함으로써 뱀방어에 투여하여 얻은 근육중의 농도나 수용액중의 옥소린산이 가열에 의해 파괴되는 경향을 검토함으로써 옥소린산의 열안정성이 확인되었다. 이 연구 결과는 뱀장어 소비자를 옥소린산 섭취로부터 보호할 수 있는 규제의 강화가 필요함을 시사하였다.