해양에서 분리한 bacillus sp. RH-5에 의한 사람 Low Density Lipoprotein(LDL) 산화에 대한 항산화 활성

Antioxidative Activity Against Oxidation of Human Low Density Lipoprotein (LDL) by Bacillus sp. RH -5 Isolated from Marine Origin

  • 발행 : 1998.03.01

초록

해양미생물로부터 사람 Low Density Lipoprotein(LDL)에 대한 항산화 활성 균주를 검색 하였든 바 부산 인근연안에서 항산화 활성이 높은 Bacillus sp. RH-5를 분리 동정하였다. Bacillus sp. RH-5의 항산화 활성물질의 생산 최적 배지는 1.0% glucose, 0.25% polypeptone, 0.25% yeast extract, 0.01% $FeSO_4{\cdot}7H_2O$, 50% sea water 이였다. 이때 최적 조건은 pH 7.0, 배양오도는 $30^{\circ}C$ 및 배양시간은 48시간에서 항산화 활성이 가장 높았다. 사람 LDL을 $1~5\;\mu\textrm{M}\;CuSo_4$ 존재하에서 산화 시킨 결과 Bacillus sp. RH-5 배양액의 ethyl acetate 추출물의 500 및 $1,000\;\mu\textrm{g}/ml$에서 산화가 억제되었으며 또 $5\;\mu\textrm{M}\;CuSo_4$ 존재하에서 산화 시킨 LDL의 전기 영동거리는 native LDL 보다 다소 높았으나 LDL에 ethyl acetate 추출물을 첨가한 경우 그 이동거리는 native LDL과 거의 비슷하였다.

This study was carried out to investigate the antioxidative activity on oxidaton of human low density lipoprotein from marine microorganisms. Bacillus sp. RH-5 producing antioxidative activity have been isolated and identified from coast sea in Pusan. Bacillus sp. RH-5 produced at highest level of antioxidative activity in the medium of 1.0% glucose, 0.25% polypepton, 0.25% yeast extract, 0.01% $FeSO_4{\cdot}7H_2O$ and 50% sea water. The optimal medium pH, cultural temperature and shaking time for the highest production as the antioxidant were 7.0, $30^{\circ}C$ and 48 hr, respectively. The culture broth inhibited the copper catalyzed oxidation of human low density lipoprotein (LDL) at the concentration of 500 and $1,000\;\mu\textrm{g}/ml$ ethylacetate extracts in the presence of $5\;\mu\textrm{M}\;CuSo_4$. The electrophoretic mobility of the LDL oxidized in the presense of $5\;\mu\textrm{M}\;CuSo_4$ was higher than that of native LDL.