Microbiological Evaluations of Refregerated Flatfish Treated with Organic Acids

유기산으로 처리한 냉장 광어의 미생물 평가

  • 김창렬 (서강정보대학 식품영양과) ;
  • 김정숙 (서강정보대학 식품영양과) ;
  • 고대희 (서강정보대학 식품영양과) ;
  • 최운정 (서강정보대학 식품영양과) ;
  • 이극로 (서강정보대학 식품영양과) ;
  • 강어진 (서강정보대학 식품영양과) ;
  • 김광현 (전남대학교 동물자원학과)
  • Published : 1998.06.01

Abstract

The effects of 0.5%(v/v) acetic acid (AA), 0.5%(v/v) lactic acid(LA), or 0.5%(v/w) citric acid(CA) on gram-negative bacterial counts (GNC) and aerobic plate counts (APC) in flatfish strips stored at 4$^{\circ}C$ or 1$0^{\circ}C$ were assessed. Treatments of 0.5% AA were completely (P<0.05) inhibited GNC compared to the initial controls for 12 days at 4$^{\circ}C$. Treatments of either LA or CA rapidly increased GNC compared to those of AA after 9 days at 4$^{\circ}C$. Treatments of AA were microbiological acceptable for 6 days at 1$0^{\circ}C$, but those of LA and CA did not lasted. AA treatments were completely (P<0.05) inhibited aerobic spoilage bacteria (APC) compared to the initial controls for 6 days at 4$^{\circ}C$. Treatments containing either 0.5% LA or 0.5% CA were ineffective after 9 days at 4$^{\circ}C$ and 3 days at 1$0^{\circ}C$, respectively. Based on these results, AA treatment was the most effective for suppressing the growth of aerobic spoilage bacteria during storage at both 4 and 1$0^{\circ}C$. Flatfish strips treated with 0.5% AA extended microbiological shelf-life for 12 days at 4$^{\circ}C$.

본 연구는 4~1$0^{\circ}C$ 냉장조건에서 0.5% 초산(AA), 0.5% 유산 (LA) 및 0.5% 구연산(CA) 침지법으로 5분 동안 처리한 신선한 광어의 미생물학적 저장 안정성에 미치는 영향을 조사하였다. 0.5% 초산 처리구는 4$^{\circ}C$, 12일 저장 동안 그람음성세균(GNC)이 증식을 완전히 억제하는데 효과적이었다. 0.5%의 유산 및 구연산 처리구는 각각 4$^{\circ}C$, 저장 9일부터 그람음성세균(GNC)의 급속한 증식을 보였다. 1$0^{\circ}C$에서 6일 저장 동안 0.5% 초산 처리구는 그람음성균의 증식억제에 효과적이었으며, 유산 및 구연상 처리구는 저장 3일 이후 효과가 없었다. 0.5%(v/v) 초산 처리구는 4$^{\circ}C$에서 저장 6일 동안 그리고 1$0^{\circ}C$에서 저장 3일 동안 호기성 부패 세균(APC)의 증식을 완전히 억제하였다. 0.5%(v/v) 초산 처리구는 4$^{\circ}C$에서 저장 12일 동안, 그리고 1$0^{\circ}C$에서 저장 6일 동안 미생물학적 저장 안정성을 유지하였다. 본 연구의 결과 4~1$0^{\circ}C$에서 광어포의 저장 도안 호기성 육부패의 주요 세균인 그람음성세균(GNC) 억제력이 초산 처리구의 광어포는 4$^{\circ}C$에서 12일 동안 미생물학적 저장 안정성을 유지하였다.

Keywords