Functional Characteristics of Egg Oil Extracted from Duck's

청둥오리 압란유의 기능적 특성

  • Published : 1998.02.01

Abstract

The aims of this study are conducted to investigate the effect of Duck's egg oil no new functional characteristics in the diabetics induced by streptozotocin(STZ) and inhibition of antitumor activity toward Sarcoma-180 bearing mice. Serum glucose content by administration of Duck's egg oil in diabetic group induced by STZ were maintained with normal state than that of control. Phospholipid and triglyceride contents were significant decrease in group of administration with Duck's egg oil than that of control group. Total cholesterol, LDL + VLDL cholesterol and atherosclerotic index were decreased in the group of treatment of Duck's egg oil when does level compared with that of control group. On the other hand, the growth inhibition of the Sarcoma-180 showed the highest level of 63.89% when 150㎎/㎏ Duck's egg oil administrated. The life prolongation effect showed 19.7% at dose of 150㎎/㎏.

청둥오리 압란유의 기능적 특성을 알아보기 위하여 흰쥐를 모델로 하여 streptozotocin(STZ)을 투여하여 당뇨병을 유발시킨 다음, 혈액 중의 당 농도, 지질의 변화 및 동맥경화 지표와의 상관관계를 검토하였고, 또한 Sarcoma-180을 쥐에 이식하여 이에 대한 항암 효과를 실험하였다. STZ로 당뇨병을 유발시킨 흰쥐는 청둥오리의 압란유를 15일간 투여하였던바 혈중의 당 농도는 정상상태로 유지되었고 phospholipid 및 triglyceride의 함량은 STZ를 처리한 압란유의 경우에는 증가하였으나, STZ 처리군에 압란유를 투여하였을 때 감소하였다. 혈중 total cholesterol, LDL + VLDL의 cholesterol 및 동맥경화의 지표는 STZ 처리군에서는 증가하였으나, 시료를 150mg/kg 투여시에는 감소하였다. 한편 Sarcoma-180에 대한 성장억제율은 압란유를 150mg/kg 투여시 63.89%로 나타났고 수명연장 실험에서는 압란유의 경우 15.4%로 나타났다.

Keywords