Applied Biological Chemistry
- 제41권2호
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- Pages.119-124
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- 1998
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
전통식품(청국장)으로 부터 fibrin용해 세균의 분리 동정
Isolation and Identification of Fibrinolytic Bacteria from Korean Traditional Chungkookjang
- Heo, Seok (Department of Applied Biology and Chemistry, KonKuk University) ;
- Joo, Hyun-Kyu (Division of Food Resources, Sun Moon University) ;
- Lee, Si-Kyung (Department of Applied Biology and Chemistry, KonKuk University)
- 발행 : 1998.04.30
초록
체내혈액의 응고기작에 의해 생성된 단백질인 fibrin을 분해할 수 있는 효소를 분비하는 균을 청국장으로부터 분리하여 동정하였다. 청국장으로부터 protein 분해능이 있는 균주를 분리하고 분리한 균주들 중에서 혈전용해능이 가장 우수한 균주인 KCK-7를 선발하였다. 이 균주는 호기성으로 포자를 형성 하는 Gram(+)균이었으며 Gas chromatography에 의한 세포의 지방산 분석은
In this study, the bacteria which could hydrolyze the fibrin produced through the blood coagulation mechanism in the human body, were isolated from Chungkookjang. The KCK-7 strain was selected among the isolated bacteria as the best strain for fibrinolytic activity. It was spore forming and Gram positive.