Applied Biological Chemistry
- Volume 41 Issue 1
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- Pages.6-12
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- 1998
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Characteristics of Microbial Pretense far Application to Abolished Protein Resource
폐단백자원에 이용하기 위한 미생물 Protease의 특성
- Chun, Sung-Sook (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
- Cho, Young-Je (Dept. of Food Engineering, Sangju National Polytechnic University) ;
- Sung, Tae-Soo (Dept. of Food Nutrient, Changwon Junior College) ;
- Son, Jun-Ho (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
- Choi, Cheong (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University)
- 천성숙 (영남대학교 식품가공학과) ;
- 조영제 (상주산업대학교 식품공학과) ;
- 성태수 (창원전문대학 식품영양과) ;
- 손준호 (영남대학교 식품가공학과) ;
- 최청 (영남대학교 식품가공학과)
- Published : 1998.02.28
Abstract
To extract insoluble proteins and to improve functional properties of abolished proteins, a protease producing Aspergillus sp. MS-18 was isolated from soil. The enzyme was purified and its enzymological characteristics were investigated. It was found that production of protease reached to the maximum when the wheat brae medium containing, 3% arabinose, 0.5% polypepton, 0.1%
폐단백질을 활용하는 방도의 하나로 폐단백질 자원으로 부터 불용성 단백질의 분리 효율성을 높이고 기능성을 개선하기 위하여 protease를 생산하는 Aspergillus sp. MS-18 균주를 토양으로 부터 분리하고 이 균주가 생산하는 효소를 정제하여 특성을 살펴보았다. 효소 생산을 위한 최적 배양조건은 3% arabinose, 0.5% polypepton, 0.1% ammonium sulfate, 0.1% magnesium chloride 첨가로 3 일 배양이었다. 효소는 ion exchange chromatography, gel filtration 등으로 16.9 배 정제할 수 있었으며 비활성역가는 340.4 unit/mg이었다. 정제효소는 polyacryl amide gel 전기영동상 단일 밴드로 나타났으며, 분자량은 30,000 정도로 추정되었고 결정구조는 모서리가 둥그스럼한 막대 모양이었다. 정제 효소의 최적작용 pH와 온도는 9.0,