Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 30 Issue 4
- /
- Pages.842-847
- /
- 1998
- /
- 0367-6293(pISSN)
Ohmic Thawing of a Frozen Meat Chunk
Ohmic Heating을 이용한 동결육의 해동
- Yun, Cheol-Goo (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Lee, Do-Hyun (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University) ;
- Park, Ji-Yong (Department of Biotechnology and Bioproducts Research Center, Yonsei University)
- Published : 1998.08.01
Abstract
Ohmic thawing in combination with conventional water immersion thawing was investigated. Frozen meat chunks
Ohmic heating은 식품에 교류 전류를 흘려줄 때 식품 내부에 전기 저항열이 발생되는 것을 이용한 것으로, 이를 기존의 수해동법에 적용하여 해동시간의 단축과 그에 따른 품질 향상 효과를 연구하였다. 자체 제작한 ohmic 수해동 장치에 동결육