Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 30 Issue 3
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- Pages.680-687
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
Isolation and Identification of Antimicrobial Active Substance from Glycyrrhiza uralensis FISCH
감초로부터 항균활성 물질의 분리 및 구조 동정
- Ahn, Eun-Young (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
- Shin, Dong-Hwa (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
- Baek, Nam-In (Department of Agriculture, Kyung Hee University) ;
- Oh, Jin-A (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University)
- Published : 1998.06.01
Abstract
The ethyl acetate fraction from ethanol extract of Glycyrrhiza uralensis FISCH showed growth inhibition on 5 strains of Listeria monocytogenes (ATCC 19111, 19112, 19113, 19114 and 15313) at
감초(Glycyrrhiza uralensis FISCH) 75% 에탄올 추출물이 L. monocytogenes 5 균주에 대하여 뚜렷한 항균 활성이 인정되어 용매 분획한 후 활성이 높은 에틸아세테이트 분획물을 얻었고 이를 silica gel column chromatography로 연속으로 2회 정제하여 황색 분말의 항균 활성 소획분을 분리하였다. 활성 소획분은 L. monocytogenes에 대해서는